Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jordbruksverket får ekonomisk överrock

Jordbruksverket har dålig koll, anser regeringen som surnat till lite extra efter en prognosmiss på 900 miljoner kronor.
Enligt verket beror allt på it-system som inte har fungerat.
Verket får en övervakare som ska staga upp rutinerna.
Ekonomi • Publicerad 30 april 2020
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill städa upp i Jordbruksverkets ekonomiska hantering, bland annat efter en prognosmiss på 900 miljoner. Arkivbild.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill städa upp i Jordbruksverkets ekonomiska hantering, bland annat efter en prognosmiss på 900 miljoner. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Man har haft stora problem med utbetalning av EU-medel, it-system som inte har fungerat och nu senast ganska så allvarliga brister och avvikelser i prognoser, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

Hon ger Ekonomistyrningsverket uppdraget att se över Jordbruksverkets prognoser och hantering och anslag. Fokus ska vara på EU-medel och förvaltningsanslag.

Annons

– Det viktiga är att vi får hjälp att fortsätta reparera it-systemet, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin som kom till myndigheten för två år sedan.

Förstår oron

– Jag förstår att regeringen är orolig och jag har själv sagt sedan jag tillträdde att det inte är okej att inte ha ordning på it-systemen, säger hon.

Enligt henne bottnar problemen i valet av system för fem år sedan, och hur det skulle se ut. Nu ska de flesta brister vara åtgärdade, framhåller hon.

Jennie Nilsson säger att det har funnits stora problem under hela den nuvarande programperioden för EU-stöd, från 2014 och framåt. Det är år då Socialdemokraterna har lett regeringarna.

Är självkritisk

Det finns anledning till självkritik, medger Nilsson.

Starten av programmet blev inte bra, den svenska politiken var överambitiös och för detaljstyrande. Beslut från EU och i Sverige kom sent. Det gav ett svårhanterat stöd som Jordbruksverkets it-system inte mäktade med. Verket har fått kritik för kraftigt försenade utbetalningar och EU-kommissionen har krävt tillbaka pengar i vissa fall.

– Vi har ett gemensamt ansvar att städa upp så att nästa programperiod blir effektiv och bra, säger Jennie Nilsson och syftar på perioden 2021-2028.

Stöd stoppades

Just före påsk meddelade Jordbruksverket att ansökningarna om miljöersättningar hade blivit många fler än vad man räknat med, en miss på 900 miljoner kronor i pengar. För att kunna klara utbetalningarna för dem flyttas bland annat en halv miljard om från andra stöd, stöd för landsbygdsutveckling.

En följd blir att 200 miljoner som skulle ha gått till bredbandsutbyggnad dras in i år över en natt. Ej beslutade projekt kan få vänta till nästa år och eventuella nya anslagspengar.

Regeringen går nu igenom Jordbruksverkets plan för omfördelning.

– Antingen följer vi verkets rekommendation eller så gör vi andra programändringar, men det är för tidigt att spekulera om det nu, säger Jennie Nilsson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons