1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kuratorerna: "Hastigheten i samhället är ohållbar”

Ökad stress i samhället och behovet av att vara ständigt uppkopplad i kombination med frånvarande vuxna.
Det tror kuratorerna Josefin Nilsson och Anne Dagsberg är bidragande orsaker till att många barn och unga mår psykiskt dåligt.
– Hastigheten i samhället i dag är ohållbar. Hjärnan måste få vila.
På ungdomsmottagningen i Blekinge får kuratorerna Josefin Nilsson och Anne Dagsberg möta unga som mår dåligt av olika anledningar.
Foto: Mattias Mattisson

Varje år får ungdomsmottagningarna i Blekinge upp emot 10 000 besök per år, varav ungefär hälften är i Karlskrona.

– Detta är den största mottagningen och det är också här det är längst kö för de som söker hjälp för psykisk ohälsa, säger Anne Dagsberg, som sedan fem år tillbaka är anställd som kurator och sexolog.

Däremot erbjuds numera alla som hör av sig ett bedömningssamtal inom två veckor, innan de vid behov sätts på en väntelista för fortsatt kontakt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Jag tycker att det finns en poäng med att göra en första bedömning. Samtalet kan också ge en del och de som tar kontakt känner sig sedda och lyssnade på och vet att de står på vänt.

Det säger kuratorn och psykoterapeuten Josefin Nilsson som innan hon kom till ungdomsmottagningen för ett och ett halvt år sedan arbetade på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i tio års tid.

I sitt arbete träffar Josefin Nilsson och Anne Dagsberg dagligen ungdomar som av olika anledningar mår dåligt.

– Ett vanligt ord som många söker för är ångest. Det har blivit ett vedertaget ord som man lärt sig att använda, men det behöver inte vara just ångest det handlar om, säger Anne Dagsberg.

Josefin Nilsson fyller i:

– Det kan vara en upplevd ångest, men när man börjar prata om det kan det visa sig vara andra saker som ligger bakom, som stress eller relationsproblem.

Josefin Nilsson och Anne Dagsberg märker hur den ökade stressen i samhället påverkar barn och ungas mående.
Foto: Mattias Mattisson

De tror att en orsak till att allt fler ungdomar vänder sig till ungdomsmottagningarna är avsaknaden av vuxna i sin närhet som de känner att de kan ta upp sina bekymmer med.

– Man kanske inte pratar med varandra lika naturligt hemma nu för tiden. Det känns som att föräldrarna inte riktigt är med längre. Att ha egentid har blivit populärt bland vuxna, men det är viktigt att ta sig tid till att prata med sina barn, säger Anne Dagsberg.

quote
”Många blir oroliga när de är själva, så fort det blir tyst, men hjärnan måste få vila.” – Anne Dagsberg

En annan faktor tror hon är den digitala utvecklingen och att ständiga störningar stressar hjärnan.

– Hastigheten i samhället i dag är ohållbar. Hela tiden kommer nya meddelanden på telefonen och mår man dåligt kan det kännas lättare att sms:a till kompisen för att få en omedelbar tillfredsställelse i stället för att härbärgera sina känslor.

Hon menar att det därför kan vara bra att lägga ifrån sig telefonen ibland och öva på att vara ensam.

– Många blir oroliga när de är själva, så fort det blir tyst, men hjärnan måste få vila.

Josefin Nilsson berättar att en metod de också arbetar utifrån kallas för SOAS som står för fyra steg.

– Då pratar vi om hur man kan göra för att vara i en känsla. Att man stannar upp, observerar vad det är för känsla, accepterar den – till exempel att man får vara ledsen och gråta – och sedan släpper taget, innan det blir till ångest, säger hon.

– Ofta handlar det om normala känslor, men vi möter även dem där det har gått längre och utvecklats till ångestproblematik. Här finns hela spektrat.

Josefin Nilsson upplever också att neuropsykiatriska diagnoser, som adhd och autism, blivit vanligare i samhället.

– Funktionssvårigheter som alltid funnits, men som blir mycket tydligare i dagens samhälle utifrån de snäva krav som ställs i skola och arbetsliv.

”Ofta handlar det om normala känslor, men vi möter även dem där det har gått längre och utvecklats till ångestproblematik. Här finns hela spektrat”, säger Josefin Nilsson.
Foto: Mattias Mattisson

Anne Dagsberg tror att även här kan hastigheten i samhället spela in.

– Allt går så mycket fortare nu. Ungdomarna i dag har inte ens tålamod att se en hel film. Det ska hellre vara kortare avsnitt på tjugo minuter.

quote
”Det är ofta det vi får jobba mycket med – att tycka om sig själv” – Josefin Nilsson

Samtidigt är stress något som får många unga att må psykiskt dåligt. Både yttre stress, från till exempel skola och fritidsintressen, och inre stress.

– När man är självkritisk och inte tycker att man duger. När man i stället tycker att man borde se ut på ett visst sätt och vara på ett visst sätt. Det är ofta det vi får jobba mycket med – att tycka om sig själv, säger Josefin Nilsson.

I vissa fall visar det sig att ungdomarna som Josefin Nilsson och Anne Dagsberg träffar har utsatts för någon form av övergrepp. Antingen att de själva blivit utsatta eller att de har bevittnat våld.

– Det är vanligare än vad man tror. Det kanske inte är det som de primärt söker för, men det är ofta det som kommer fram, säger Josefin Nilsson.

Som sexolog träffar Anne Dagsberg även många transungdomar.

– Det är generellt sett en grupp som mår dåligt och under de senaste tre åren är det många fler som söker. Jag tror inte att gruppen i sig har blivit större, utan att det i stället har blivit mer tillåtet att reflektera över sin identitet och att söka hjälp.

"Man kanske inte pratar med varandra lika naturligt hemma nu för tiden. Att ha egentid har blivit populärt bland vuxna, men det är viktigt att ta sig tid till att prata med sina barn”, säger Anne Dagsberg.
Foto: Mattias Mattisson

Även antalet pojkar som kontaktar ungdomsmottagningen på grund av psykisk ohälsa har ökat.

– Det har nog blivit mer okej i dag att söka hjälp som kille, säger Josefin Nilsson.

Att allt fler söker hjälp hos ungdomsmottagningen menar hon också kan vara något positivt.

– Man kan ju vända på det och se det som en bra sak att ungdomarna söker hjälp. Går man kanske tjugo år tillbaka i tiden var det mer skamfyllt.

quote
”Det finns en stress i momenten. En brådska att gå direkt till gymnasiet och till högskolan, i stället för att ha möjlighet att stanna upp.” – Anne Dagsberg

Däremot är de mer oroade för att det börjat komma fler yngre jämfört tidigare.

– Det är svårt att säga vad det beror på, om det är större barngrupper eller färre vuxna, men det är stor skillnad på att prata med en 13-åring jämfört med en 25-åring då hjärnan inte är lika utvecklad, säger Anne Dagsberg.

Både hon och Josefin Nilsson tror att vad som behövs för att minska den psykiska ohälsan bland barn och unga är just fler närvarande vuxna att prata med, både hemma och i skolan.

– Också skolsystemet hade behövts förändras, så att det hade funnits lärlingsplatser igen. Nu måste alla plugga och det passar inte alla. Det finns dessutom en stress i momenten. En brådska att gå direkt till gymnasiet och till högskolan, i stället för att ha möjlighet att stanna upp, säger Anne Dagsberg.

Fakta:

Ungdomsmottagningen

• I Blekinge kan du som är under 26 år och har funderingar över kropp och själ vända dig till ungdomsmottagningen.
• Det finns en mottagning i varje kommun där du kan få hjälp om du till exempel har frågor om kroppen, frågor om sex och skydd mot graviditet och könssjukdomar eller mår dåligt och behöver någon att prata med.
• Besöken är kostnadsfria och alla som jobbar på mottagningarna har tystnadsplikt.