Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massevakuering efter explosion i kemifabrik

Minst 60 000 personer i närheten av en kemifabrik i den amerikanska delstaten Texas har beordrats att omedelbart lämna sina hem och fly området sedan en explosion inträffat. Ordern gäller fyra orter i närheten av den petrokemiska fabriken vid Port Neches.
USA (TT-AFP) • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 28 november 2019
En explosion har lett till en storbrand vid en kemianläggning i Texas, USA.
En explosion har lett till en storbrand vid en kemianläggning i Texas, USA.Foto: Casey Porter/Reuters

En storbrand i fabriken utbröt natten till onsdagen lokal tid. Tre personer fick lindriga skador, men de kraftiga svarta rökmolnen från branden syntes milsvida. Människor inom en radie av cirka 800 meter fick då lämna området.

Brandkår trodde att branden delvis var under kontroll, men på onsdagseftermiddagen lokal tid inträffade en eller flera explosioner i anläggningen, efter tolv timmars brand.

Annons

Ordern från kommunen Jeffersons myndigheter gällde samtliga som bor inom en radie av 6,5 kilometer från brandplatsen.

Anläggningen, som drivs av TPC Group, ligger 13 mil från storstaden Houston.

Den jättelika branden är den fjärde inom Texas petrokemiska industri bara i år. "Trenden av större händelser" är oacceptabel, säger Toby Baker, chef för miljömyndigheten TCEQ, och lovar en översyn av reglerna.

Tre arbetare skadades när delar av en kemifabrik nära kusten for i luften på onsdagen.

Liksom vid tidigare olyckstillfällen fyllde gigantiska svarta rökmoln himlen. Alla boende inom en radie av över sex kilometer har beordrats fly.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons