1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Följ med upp på scen med Hammerfall

I augusti släpper Hammerfall sin nya skiva. Sydöstran har träffat grundaren Oscar Dronjak – och följer med upp på scen under konserten tillsammans med ett antal lyckliga fans.
Mäktigt att stå på scen inför en enorm publik.
Foto: Johan Hultgren

Tänk dig att få stå på scen inför tiotusentals personer – tillsammans med ditt absoluta favoritband. Den drömmen blev verklighet för 40 Hammerfall-fans under den avslutande dagen på Sweden rock.

– Det här har vi aldrig gjort förut, tagit upp fans på scen för att uppträda tillsammans med dem. Det kan ju gå lite hur som, men jag hoppas det blir roligt och en kul upplevelse för dem, säger Oscar Dronjak.

Oscar Dronjak, grundare av Hammerfall, på Sweden rock festival 2019.
Foto: Johan Hultgren

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Vi träffar honom dagen före, under fredagen, för en intervju i lite lugn och ro. Han har kommit till festivalen en dag tidigare tillsammans med sin familj för att få insupa lite festivalatmosfär.

– Jag har ju varit här väldigt många gånger, både som artist och privat för att det är så roligt. Men min sambo har aldrig varit här så nu var det dags. Dessutom är jag ett enormt Kiss-fan och det har även visat sig att min son tycker om dem.

Vi sitter i en liten metallcontainer avsedd för intervjuer och samtal. Ljudet från rockfestivalen hörs ändå ganska tydligt in.

Hammerfalls långa grundare är på glatt humör och fylld av energi. Om ett par månader släpps bandets första album på tre år, Dominion. Det märks att Oscar Dronjak är stolt över skivan.

– När vi gick in i det här sa vi att det bästa inte är bra nog, det måste bli bättre! Så vi har verkligen utmanat oss till det yttersta för att ta alla steg i produktionen till nästa nivå. Den här skivan betyder mycket för oss. Det är helt nytt, men det är också hundra procent Hammerfall.

Fansen var glada att få träffa Hammerfall.
Foto: Johan Hultgren

Ännu så länge är det mesta av innehållet på albumet hemligt, men vid ett tillfälle har några få fans fått höra ett antal låtar under ett så kallat meet and greet. Den gången i Stockholm.

Men under Sweden rock gavs samma möjlighet till 40 utvalda fans. I ett tält backstage fick gruppen, uppdelad i två omgångar, komma in, lyssna och ställa frågor till bandet.

– Det är alltid kul att träffa fans och prata med dem, vad de tycker är förstås mycket viktigt och ibland får man oväntade insikter. Reaktionerna vi har fått så här långt har varit riktigt positiva.

Låtarna från det nya albumet togs emot med öppna armar!
Foto: Johan Hultgren
Carsten Jacobs blir fotograferad med Hammerfall.
Foto: Johan Hultgren

Det kan Sydöstran skiva under på. I tältet är stämningen hög och fansen lyssnar intensivt, spelar luftgitarr till solopartierna och trummar i luften.

– Jag tycker att det låter riktigt bra, som man vill att Hammerfall ska låta. Det kommer bli väldigt spännande att stå på scen i kväll, säger Mikael Arvehell, som även passade på att få sin t-shirt signerad av bandmedlemmarna.

– När dyker en sån här möjlighet upp igen? Det kan inte vara vanligt att man får chansen att stå på scen med ett så stort band som Hammerfall. Det kommer bli häftigt, bäst att inte tänka för mycket på det föra kanske, säger Carsten Jacobs.

När kvällen lägger sig över den sista festivaldagen blir det dags för Oscar Dronjak, Fredrik Larsson, Joacim Cans, Pontus Norgren och David Wallin att gå upp på Rock stage och dra loss en blandning av låtar från den långa karriären. En av låtarna är dock helt ny, ”(We Make) Sweden Rock”, en singel från nya skivan.

Det är i den låten som alla fans ska få sjunga med.

Darren Edwards från Warner Music ger instruktioner inför uppträdandet.
Foto: Johan Hultgren

Klockan åtta på kvällen samlas vi utanför scenen. Darren Edwards från Warner Music möter upp och ger instruktioner. Sedan går vi upp bakom scenen. Om det är nervöst? Jodå, även för de av oss som inte ska sjunga.

Och vilken upplevelse det blev! Rökmaskinerna är på när gruppen går upp på scen tillsammans med Hammerfall, som introducerar gänget som ”Hammerfall-kören”. Publiken vrålar. Det är helt fullt med människor där nere. Alla blickar mot scenen.

Joacim Cans ger tummen upp till kören.
Foto: Johan Hultgren

Sen drar musiken igång, ”kören” sjunger med, publiken klappar i takt och solen skapar långa slagskuggor genom rökmaskinens dimmor.

Publiken var större än vad Hammerfall själva hade räknat med.
Foto: Johan Hultgren

Efteråt är alla märkbart tagna och höga på adrenalin.

– Det var så häftigt, det går knappt att sätta ord på det! Vi stod längst fram och självklart sjöng vi med för fullt, säger Lily Hansen från Olofström, som var på plats med sin kollega Linus Jensen från Helsingborg.

– Vi hade nog lite scenskräck i början men det släppte när vi väl stod där uppe, då var det bara att köra. De är så proffsiga, det här var en riktig upplevelse säger han.

Lily Hansen från Olofström och Linus Jensen från Helsingborg var tagna av upplevelsen och kunde inte sluta skratta.
Foto: Johan Hultgren
En fantastisk upplevelse tycker Hanna Härenvall, Jenny Magnusson och Elenor Söderberg.
Foto: Johan Hultgren