Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Överlägset flest företag startade i Blekinge

2019 har börjat bra för Blekinge när det gäller nyföretagande. Det har ökat med 39 procent jämfört med förra året. En av anledningarna kan vara kärleken till sin kommun.
Blekinge • Publicerad 3 maj 2019
: Lotta Roth, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Karlshamn.
: Lotta Roth, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Karlshamn.Foto: Mattias Mattisson

Förra året var ett trögt år för nyföretagande i länet och flera företag har dessutom lagt ner. Men nu börjar det ljusna. Nyföretagarbarometern visar att under årets första kvartal startades det 39,1 procent fler företag i Blekinge jämfört med 2018. Med den ökningen toppar länet barometern. Närmast efter ligger Örebro med 24,2 procent och totalt i hela landet har starterna ökat med 9,4 procent.

– Så här många har vi inte haft på länge, säger Lotta Roth, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Karlshamn och Annika Grünfeld, med samma ansvar på Nyföretagarcentrum i Ronneby, håller med.

Annika Grünfeld, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Ronneby.
Annika Grünfeld, verksamhetsansvarig och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Ronneby.Foto: Mattias Mattisson
Annons

De medger att det vanligtvis inte är något jämnt flöde av starter men de ser ändå positivt på hur året har börjat. En orsak tror Lotta Roth kan vara att rådgivarna på Nyföretagarcentrum samarbetar och att deras besökare kan ta del av starta eget-aktiviteter över hela länet, inte bara inom den kommun de bor i. I Ronneby tror Annika dessutom att det har med BID-projektet, som ska utveckla stadskärnan, att göra.

– De känner att de måste göra något för vår stad, berättar Annika Grünfeld och hintar om att det är en del på gång i centrala Ronneby.

Hon vet också att de arabiska restaurangerna i Ronneby har blivit populära och lockar människor från andra kommuner.

Lotta Roth tror dessutom att Nyföretagarcentrums samarbete med arbetsförmedlingen har bidragit. Arbetsförmedlingen i Karlshamn skickar många arbetssökande till Nyföretagarcentrum.

Normalt sett brukar de se ökningar av nyföretagare vid lågkonjunktur men det är det inte nu. Dessutom ökar arbetstillfällena i bland annat Ronneby, vilket inte heller brukar leda till att många starta eget. Flera av de nya företagarna är inflyttade från till exempel Stockholm och vill skapa sig ett liv i Blekinge.

För att hjälpa fler att starta eget arrangerar Nyföretagarcentrum aktiviteter. En sådan är Lotta Roths och Annika Grünfelds Starta eget-camp på Best wester hotell i Karlshamn. Det pågår mellan den 14 och 15 september och är för personer som vill starta eget nu eller någon gång i framtiden och för de som redan har gjort det. Under helgen får de bland annat lyssna till tidigare deltagare som har startat eget efter lägret, de får diskutera sina idéer med likasinnade, gå igenom alla delar av en affärsplan och lära sig mer om olika företagsformer.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons