Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordstor ökning av bekräftade coronafall i länet

Blekinge har fått 23 nya bekräftade fall av coronaviruset jämfört med i går.
Det är den största ökningen på en dag sedan smittspridningen startade i länet.
Blekinge • Publicerad 21 maj 2020
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Mattias Mattisson

– Anledningen till att vi fått så många nya fall är personalprovtagning inom Karlskronas kommuns verksamheter, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Under onsdagen var det 109 bekräftade fall av coronaviruset i länet.

Annons

Efter att Region Blekinge i dag uppdaterat siffrorna finns det nu 132 bekräftade fall.

Coronafall i Blekinge - kommun för kommun

Karlskrona: 102

Ronneby: 16

Karlshamn: 5

Sölvesborg: 3

Olofström: 4

Totalt är sju personer inlagda på sjukhuset för covid-19 – vilket är tre fler än i går – sedan tidigare vårdas en person på intensiven. Fyra personer har avlidit i Blekinge till följd av coronaviruset.

När det gäller dagens nya fall så är det 16 personer som jobbar inom Karlskrona kommuns verksamheter smittade av covid-19 - de fallen blev kända i går - men registrerades i statistiken i dag.

Åtta personer jobbar på ett boende inom funktionsstödsförvaltningen och de andra åtta jobbar på samma äldreboende inom äldreförvaltningen.

– Vi ska göra en smittspårning av de fallen, sa Bengt Wittesjö, på presskonferensen i går.

Sedan i onsdags har Region Blekinge valt att presentera hur många coronafall det är i varje kommun. Av de 132 fallen är det 102 personer som bekräftats med covid-19 i Karlskrona kommun.

– Det finns ett domstolsbeslut nu som säger att vi måste göra det. Det är inget som varit hemligt tidigare, utan det är mycket jobb med att ta fram exakt statistik, säger Bengt Wittesjö.

Bengt Wittesjö betonar coronavirusets smittsamhet.

– Vi vet att coronaviruset är väldigt smittsamt och finns i hela samhället. Det vi jobbar för är att minimera risker, så att så få som möjligt blir sjuka och sprider smittan vidare, säger Bengt Wittesjö

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons