1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Veckan som gick: Sparkad sjukhuschef och nyktra studenter

Vad minns du från nyhetsveckan i Blekinge?

I måndags kom nyheten om att den styrande Alliansen i Region Blekinge sparkar Lars Almroth, chef över Blekingesjukhuset.

Almroth själv säger att han gärna hade fortsatt.

– Det är beklagligt men nödvändigt då vi har olika syn på hur hälso- och sjukvården i Blekinge ska utvecklas, säger regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Den politiska ledningen Alliansen (M, C, KD och L) har tagit beslutet att Lars Almroth ska lämna sitt uppdrag direkt, men rent formellt tas avskedet upp av regionstyrelsen den 5 juni.

Peter Lilja, nuvarande regiondirektör, tar tillfälligt över ansvaret som hälso- och sjukvårdsdirektör.

Beskedet togs emot med bestörtning från den politiska oppositionen som tänker rösta nej till förslaget om att entlediga Almroth.

Även personalen och facket uttryckte sin förvåning i veckan.

Efter S-konflikten i Olofström föreslås nu ett nytt namn till att ta över som kommunalråd. Pensionärerna har dock inte gett upp hoppet om att behålla Sara Rudolfsson.

Nu tar SJ över driften av Öresundstågen. De runt 600 medarbetarna på Transdev, som i dag kör tågen, kommer att erbjudas anställning på SJ, som även planerar runt 200 nyanställningar.

– Vi kommer bland annat att ha fler tågvärdar ombord än i dag, för att öka servicen och höja kundnöjdheten. Därtill ska vi bemanna den nya depån med bland annat underhållspersonal, säger Peter Kraméus, kommunikationsstrateg på SJ.

Samma dag hade vi nyheten om att Veteranpoolen etalerar sig i Sölvesborg.

– Det är en vanlig fördom är att man skulle utföra arbetet långsammare om man är senior. Det stämmer inte, menade vd Anette Petersson från företaget.

Samstyret i Sölvesborg vill att folkbiblioteken inte längre ska erbjuda böcker och media på andra språk än svenska eller samverka med modersmålslärarna för att främja läsande hos barn och unga.

En av Karlskronas gymnasieskolor kommer att läggas ner, meddelades i veckan. En annan nyhet handlade om ett second hand-företag som gick i konkurs.

Polisen, tullen och Skatteverket genomförde under onsdagen en gemensam myndighetskontroll riktad mot flera företag i Ronneby.

Sverigedemokraternas toppnamn till EU, Peter Lundgren, är polisanmäld för sexuellt ofredande efter att ha tagit en kvinnlig partikollega på brösten på ett hotellrum, något han själv har medgett.

I veckan tog Sölvesborgs kommunalråd Emilie Pilthammar (M) honom i försvar i ett blogginlägg, något som fick kritik av hennes partikollegor på riksplanet.

Karlskrona kommun bröt i veckan sitt avtal med det omtalade hemtjänstföretaget Gertrud Care, något grundaren påstod berodde på personliga motsättningar.

På torsdagen kom Postkodlotteriet på besök till Blekinge. Det handlade om länsbor som sammanlagt fick dela på en miljon kronor.

Klockan 20.41 på torsdagskvällen inkom ett larm till SOS om en brand i en container på Verkstadsvägen i Asarum. Enligt larmet rörde det sig om en behållare med 200 kubikmeter plast.

I augusti ska Hinsetunneln i Karlshamn renoveras. Arbetet beräknas pågå fram till i november, vilket kommer att påverka trafiken.

Nyktra studenter i sommar? Ja, så kan det bli och de får dessutom sina utsparksflak sponsrade.

Listor med information är populär läsning. I veckan presenterade vi bland annat var i länet som flest krögare får hålla öppet sent och vilka adresser i Blekinge som är dyrast.

Karlskrona hade chansen att bli Årets stadskärna men föll på målsnöret. Trots nederlaget firade man sin silverplats på torget.

Under fredagen skrev Sydöstran om Eva som tidigare jobbat på Försäkringskassan. I artikeln berättade hon om den verklighet som hon upplevt på myndigheten:

– Jobbet gick ut på att hitta fel i intygen, ifrågasätta diagnoser och att utgå från att människor ljög. Stämningen på arbetsplatsen präglades av rädsla. Alla var rädda för att göra fel. Många sökte sig därifrån.

Vill du också ha tillgång till alla artiklar på Sydöstran?

Då ska du logga in och bli plusläsare. Mer information hittar du här.