1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Turbojugend: ”Vi är här för kärlek, sprit och musik”

Innan Turbonegros spelning på fredagskvällen träffades ett stort gäng från bandets fanklubb, Turbojugend. En av dem hade åkt bil i tre dagar från Moskva för att ta sig till Sweden Rock.
SRF Sweden Rock Festival 2018 PΠbild Turbojugend
Foto: Mattias Mattisson

Om du någon gång har varit på en festival har du förmodligen sett dem. De blåa jeansjackorna med ryggen prydd av en läderkeps, texten Turbojugend och nedtill namnet på en ort eller stad.

Foto: Mattias Mattisson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det hela började som ett skämt när det norska punkbandet Turbonegro startade en egen fanklubb. Med åren spred det hela sig till en global rörelse som kom att handla om mer än bara kärleken till ett enda band, och i dag finns avdelningar runt om i hela världen. Bara i Blekinge finns till exempel Turbojugend Kallinge, Hasselstad och Karlskrona. På vänstra bröstet av jackan finns personernas Jugend-namn broderat.

En stund innan kvällens Turbonegro-spelning träffades ett 30-tal ”jugends” inne på festivalområdet.

– Vi är här för kärlek, sprit och musik, berättar ”Häny” från Turbojugend Högdalen.

– Det bästa med Turbojugend är att det spelar ingen roll vart man åker i världen, träffar man en annan jugend så är man som familj på två sekunder.

Eugene Fartstarter från Turbojugend Moscow och Häny från Turbojugend Högdalen.
Foto: Mattias Mattisson

En av dem som var med på träffen var ”Eugene Fartstarter” från Turbojugend Moscow. Det är hans sjunde besök på Sweden Rock. Tre dagar tog bilfärden från Moskva för Eugene och hans kompisar.

– Sweden Rock har alltid en bra lineup och i år blev det en glad överraskning när det visade sig att Turbonegro skulle spela. Det gjorde mig lite extra motiverad, berättar Eugene.

– Turbojugend har hjälpt mig att hitta vänner överallt i världen.

Foto: Mattias Mattisson