1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Andersson gick fram med kritiserad budget

Finansminister Magdalena Andersson har gjort den traditionsenliga budgetpromenaden till riksdagshuset.
Det var en kylig ton i både vädret och många av kommentarerna.
Finansminister Magdalena Andersson (S) på väg till riksdagshuset för att presentera budgetpropositionen för 2020.
Foto: Jessica Gow/TT

Det var trångt runt finansministern som gick de 300 metrarna från finansdepartementet till riksdagshuset i Stockholm. Reportrar och säkerhetspoliser flockades runt Andersson i allt annat än varmt väder.

Andersson fick gång på gång svara på frågor om hur en socialdemokratisk finansminister kan lägga en budget som tydligt gynnar män och höginkomsttagare.

– Jag står upp för helheten i den här budgeten, men som alltid när man samarbetar brett i politiken får man både ge och ta, svarade hon på TT:s fråga om vad hon gillar minst i luntan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Liberalerna och Centerpartiet, som tillsammans med S och MP står bakom budgeten, är som väntat nöjda i sina kommentarer. Fördömandena kom följaktligen i stället från Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna – och inte minst Vänsterpartiet. Men även inom S luftas hård kritik.

Andersson sade att avskaffad värnskatt knappast är ett påfund av S. Men å andra sidan finns satsningar på polisen och övriga rättsväsendet, fler miljarder till kommuner och landsting samt pengar till pensionärerna, sade hon.

– Det handlar om att våra äldre ska få mer pengar i plånboken men också att det ska kunna anställas fler undersköterskor, sjuksköterskor och lärare.