1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Femtusen år gammal stad upptäckt i Israel

Ett planerat vägbygge ledde till upptäckt av en 5 000 år gammal stad i Israel. Efter två och ett halvt år av utgrävningar presenterar arkeologerna nu ruinstaden som beskrivs som ett av de viktigare fynden på länge.
Utgrävningsplatsen cirka fem mil norr om Tel Aviv.
Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Staden är en av de största som påträffats från bronsåldern i regionen och inrymde bland annat befästningsverk, ett tempel och en begravningsplats.

– Vi har här en väldig, urban uppbyggnad med gator som skiljer kvarteren åt och allmänna platser, säger Yitzhak Paz från Israels arkeologiska myndighet.

Utgrävningsplatsen nära Harish i mellersta Israel har fått namnet En Esur.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Runt fyra miljoner olika fragment har hittats, som krukskärvor, flintverktyg och urnor av sten och basalt. En del verktyg anses ha sitt ursprung i Egypten. Bland föremålen finns statyetter med mänskliga ansikten och djurhuvuden. Man har även hittat brända djurben i en stenbassäng vilket ses som tecken på djuroffer.

Upp till 6 000 människor kan ha bott i staden, en ovanligt hög siffra vid den tiden, säger Yitzhak Paz som påpekar att den grundlades ungefär samtidigt som den första faraonen etablerade sitt styre i Egypten, skriver .

Han bedömer att platsen övergavs av okänd anledning någon gång under tredje århundradet före Kristus.

Vägen som skulle dras fram över fornstaden har fått en annan sträckning.