1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fotobok visar nordiskt vardagsliv

Hur ser nordiskt vardagsliv ut? Det är vad fotografer i ett av Nordens största fotoprojekt har försökt fånga. Boken "Livet i Norden" visar 200 ögonblicksbilder från de kallare breddgraderna.
Selma Gow, snart 13 år, sitter barnvakt för första gången helt själv åt tjejerna Jackie, 6 år och Isabella 3 år. Pressbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Över tusen nordiska fotografer dokumenterade under en vecka i maj 2019 ögonblick ur sin och sina medmänniskors vardag. Tanken var att lyfta fram det som sällan får plats i mediebevakningen. Av tiotusentals fotografier har nu 200 valts ut, och de ingår i fotoboken "Livet i Norden".

– Det som först slår en är hur duktiga fotografer vi har. Närheten till naturen är också tydlig, den finns med överallt, även i städerna. Och så måste man konstatera att det är en ganska välmående del av världen där man har tid och råd att ägna sig åt fritidsaktiviteter, säger Jeppe Wikström.

Fotografierna visar exempelvis barn som studsar på studsmattor, grönländska kvinnor som lyfter en kajak, kollegor som lunchar invid Slussenbygget, hemmapappor samt isfiske. Som en klangbotten i dem alla tycker Jeppe Wikström att man ser den tillitskultur Norden har. Här anser 70 procent av invånarna att man kan lita på främlingar, påpekar han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Det är ett privilegierat hörn av världen även om det finns en lång rad utmaningar också, som klimatet och migrationen. – Och det finns också med i boken, säger han.

Torsdagen den 24 oktober öppnar också en fotoutställning på Fotografiska i Stockholm, med ett urval av bilderna.