1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Netanyahu får i uppdrag att bilda regering

Benjamin Netanyahu får i uppdrag att försöka bilda Israels nya regering.
Den sittande premiärministern vädjar till sin främsta utmanare, Benny Gantz, att gå honom till mötes.
Israeli president Reuven Rivlin ( t h) skakar hand med premiärminister Benjamin Netanyahu som fått i uppdrag att bilda ny regering.
Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Netanyahu är först ut att försöka få till ett regeringsunderlag, meddelar Israels president Reuven Rivlin. Han får 28 dagar på sig, med möjlighet till två veckors förlängning.

I det låsta läge som uppstod efter valet har presidenten träffat både Likud-ledaren Netanyahu och Blåvita alliansens ledare Benny Gantz, med ambitionen att de två skulle kunna enas om ett brett regeringssamarbete. Men det gick inte vägen.

Tvärt nej

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Efter att ha fått regeringsuppdraget uppmanar Netanyahu på nytt Gantz att göra gemensam sak med honom, men Gantz säger tvärt nej.

– Under min ledning kommer Blåvita alliansen inte gå med på att sitta i regering med en ledare som står inför ett allvarligt åtal, säger Gantz, som syftar på de korruptionsanklagelser som premiärministern ser ut att snart ställas inför rätta för.

Blåvita alliansen blev marginellt större än Netanyahus Likud i valet. Likud har dock stöd från en rad höger- och religiösa partier, om än inte tillräckligt för att bilda en majoritet.

Blåvita alliansen fick 33 av knessets totalt 120 mandat och Likud 32. När församlingen röstade om vem de helst såg som premiärminister fick Netanyahu dock 55 röster och Gantz 54.

Svår vågmästare

Vid sidan av de två stora partierna står det nationalistiska och sekulära partiet Yisrael Beitenu, som leds av Netanyahus tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman, i en vågmästarroll. Det har inte tagit ställning för någon sida.

Israels arabiska partier ställer sig bakom den före detta militären Benny Gantz som ny premiärminister. Det är första gången sedan 1992 som partierna väljer att stödja en premiärministerkandidat.

Om Netanyahu misslyckas med att bilda en regering kan president Reuven Rivlin ge uppdraget till någon annan, men han säger att det inte är givet att Gantz då får möjligheten. Rivlin kan också låta knesset dela ut regeringsuppdraget.