1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Journalist i Tanzania misstänks för ekobrott

Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har sagt att journalister inte är säkra i president John Magufulis (på bilden) Tanzania. Arkivbild.
Foto: Khalfan Said/AP/TT

Den framstående journalisten Erick Kabendera som greps i Tanzania för en vecka sedan misstänks för skattebrott och penningtvätt, uppger en av hans advokater.

Kabendera är en respekterad frilansjournalist som gjort sig känd för sin granskning av Tanzanias regering. Den 29 juli fördes han bort från sitt hem i utkanten av landets största stad Dar es-Salaam av ett antal män som identifierade sig som civilpoliser, enligt vittnen.

Gripandet har lett till kraftiga reaktioner från människorättsorganisationer. Den New York-baserade Kommittén för att skydda journalister (CPJ) har sagt att gripandet är ytterligare ett bevis för att journalister inte är säkra i president John Magufulis Tanzania.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

För två år sedan försvann Azory Gwanda, en annan journalist som granskat en serie mord på poliser och partiföreträdare. Tidigare i juli sade sig regeringen vara ovetande om huruvida han fortfarande var vid liv eller ej.