1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kongressen fördömer Trumps Syrien-beslut

Demokrater och republikaner i USA:s kongress har gått samman i ett fördömande av president Donald Trump beslut om att dra tillbaka amerikansk militär från Syrien.
Talmannen i USA:s representanthus, demokraten Nancy Pelosi, under tisdagen.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Det kaos och den osäkerhet som har skapats i Syrien sedan president Trumps beslut kräver klokt ledarskap från kongressen (för att reda ut), sade Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer på en pressträff tillsammans med representanthusets talman, partikamraten Nancy Pelosi

– Vi har alltid hävdat att, medan de sannerligen behövs, så är enbart sanktioner otillräckligt för att hindra den humanitära katastrofen, sade Pelosi.

Det demokratdominerade representanthuset röstade om resolutionen på onsdagen och resultatet blev 354 röster för och 60 emot när många republikaner gick på den demokratiska linjen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Demokraterna stöds av bland andra Mike McCaul, Republikanernas mest seniore ledamot i representanthusets utrikeskommitté, som tidigare kritiserat Trumps agerande.

Trump aviserade i måndags sanktioner mot Turkiet, vilka omedelbart kritiserades av kongressen för att vara för milda. Enligt Vita huset kan fler sanktioner följa om Turkiet inte avbryter sin insats i Syrien. Hittills har sanktionerna inte fått Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att backa.