1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Norwegian får räddningsplanka av långivare

Norwegian har fått en räddningsplanka av stora långivare. Grönt ljus för förlängda löptider på lån för 3,4 miljarder norska kronor lyfter aktien i det hårt pressade lågprisflygbolaget med nästan 4 procent på Oslobörsen.
Geir Karlsen är tillförordnad vd på Norwegian sedan juli 2019, då han tog över när grundaren Bjørn Kjos avgick från posten. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge NTB/Scanpix/TT

– Uppgörelsen var väldigt viktig för Norwegian och vi är väldigt nöjda med att vi fick så stort stöd som vi faktiskt fick från långivarna, säger Norwegians tillförordnade vd Geir Karlsen.

Kursuppgången för Norwegian-aktien på 3,8 procent går på tvären med ett hårt tryck nedåt på aktier I flygsektorn på europeiska börser, som följer på det dramatiska lyftet för oljepriset efter drönarattacken mot saudiska oljeanläggningar i helgen.

Tappat tre fjärddelar av börsvärdet

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Trots måndagens kurslyft har det förlusttyngda lågprisflygbolaget sedan våren 2018 tappat cirka tre fjärdelar av sitt värde på Oslobörsen.

Enligt Karlsen är uppgörelsen med långivarna avgörande för att bolaget ska klara av att hantera situationen med flygförbud för 18 av flygbolagets flygplan, av modellen Boeing Max 8, sedan i våras. Förbudet, infört efter två stora dödsolyckor med planet, innebär stora kostnadsökningar för de inhyrda flygplan Norwegian behöver för att hålla igång trafiken.

– Det har gjort att vi har fått en lite svårare likviditetssituation än vad vi planerat för, säger Karlsen.

Kan krävas fler åtgärder

Förslaget om att förlänga löptiderna med två år på två stora obligationslån, på sammanlagt 3,4 miljarder norska kronor, lades fram av Karlsen i början av september. Det fick inledningsvis hård kritik från stora långivare. Men sedan Norwegian ovanpå landningsrättigheter på Gatwick-flygplatsen i London som säkerhet på de tidigare icke säkerställda obligationerna även utlovat en extra premie gick en överväldigande majoritet av långivarna till slut med på upplägget.

Geir Karlsen tillägger att Norwegian dessutom ser ut att nå målet om att dra ned kostnaderna med två miljarder norska kronor 2019.

Men han kan inte utesluta att det framöver kan krävas fler åtgärder för att komma tillrätta med den pressade finansiella situationen.

– Att vi nu har undanröjt denna vägg, eller skjutit den framåt i tiden, tror jag kommer att få effekt på andra åtgärder, säger Karlsen om uppgörelsen med lånet.

– Oavsett vilket var vi tvungna att lösa frågan om förfallen på lånen innan vi kan gå in i en eventuell diskussion om eget kapital. Men det är inte något som varit särskilt aktuellt, tillägger han om risken för att det slutar med ännu en nyemission.

"Det hjälper oss inte"

Norwegians redan pressade situation påverkas samtidigt negativt om det kraftiga lyftet för oljepriset efter helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar håller i sig, enligt Karlsen.

– Vi gillar inte ett högre oljepris. Det säger sig självt. Och det som nu har skett över natten hjälper oss inte, säger Karlsen.

Flygbolaget har som strategi att prissäkra omkring 25 procent av bränsleförbrukningen.