1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kyrkfynd i Skåne får ligga kvar i jorden

Resterna av en klosterkyrka har lokaliserats i Övedskloster i Skåne med hjälp av en markradarundersökning som genomförts på uppdrag av länsstyrelsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Resterna av en gammal klosterkyrka har hittats på omkring en meters djup i Övedskloster i Skåne. Sannolikt är kyrkan från 1100-talet, enligt länsstyrelsen.

Fyndet har gjorts med hjälp av markradar, men några planer på utgrävning finns inte i nuläget.

På platsen fanns ett munkkloster som tillhörde premonstratensorden, som grundades på 1120-talet, men inga synliga lämningar av detta finns kvar i dag. Ett bevarat tryck av en teckning från 1600-talet gav en fingervisning om var klostret kan tänkas ha legat och på platsen har i sommar konturerna av en byggnad lokalierats. Sannolikt är det klosterkyrkans kor och absid som finns på en knapp meters djup.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

"Det är otroligt spännande att veta att vi har hittat lämningarna av kyrkan till det här klostret som byggdes på 1100-talet", säger antikvarie Anders Rosendahl i ett från länsstyrelsen i Skåne.