1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Löfven möter Irans president vid FN

Statsminister Stefan Löfven träffar Irans president Hassan Rouhani under sitt besök vid FN i New York. Träffen sker mitt under den kris som utlöst av en uppmärksammad attack mot saudiska oljeanläggningar – som USA pekat ut Iran som ansvarig för.
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP), utrikesminister Ann Linde (S), biståndsminister Peter Eriksson (MP) och FN-ambassadör Olof Skoog lyssnar på USA:s president Donald Trump som talar i FN:s generalförsamling i New York.
Foto: Pontus Lundahl/TT

På måndagen anslöt sig även Tyskland, Frankrike och Storbritannien till USA:s linje, men där är inte Löfven och Sverige i nuläget.

– Det är mycket hög trovärdighet i sådana uppgifter. Alla länder gör sina bedömningar och vi håller fortfarande på med vår egen, säger han vid en pressträff utanför FN-skrapan i New York.

– Vad jag förstår har ännu inte Saudiarabien gett uttryck för vad de har för uppfattning.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Löfven vill inte svara på om han tänker ta upp oljeattacken med Rouhani. Men han planerar att prata om läget i Mellanöstern och behovet av regionala organisationer där, samt sannolikt Jemenkrisen.

– Vi har tagit upp det tidigare också med Iran. Vi måste vara bestämda, det här kriget och den humanitära krisen måste upphöra, säger statsministern.

– Det samma gäller för Syrien. Det är två förfärliga krig som drabbar civila människor oerhört svårt. Sverige är aktivt med det humanitära biståndet för att lindra här och nu, med det finns bara en lösning: det måste till fredsavtal.