1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Macron försöker få ihop Rohani och Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas få till en träff mellan USA:s ledare Donald Trump och den iranske motparten Hassan Rohani under pågående FN-möte.
Foto: Jason DeCrow/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron arbetar intensivt på att få till ett möte mellan USA:s president Donald Trump och den iranske presidenten Hassan Rohani under det pågående FN-mötet i New York.

De tre befinner sig i FN-skrapan under generalförsamlingens öppnande. Macron säger sig redan ha konsulterat Trump om ett möte, han talar med Rohani sent på måndagen och träffar Trump på tisdagen.

– Jag gör allt jag kan för att skapa de rätta förutsättningarna för ett samtal, sade Macron till reportrar i FN på måndagen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Iran och USA är på kollisionskurs sedan maj i fjol då Trump bröt med det kärnenergiavtal som de fem permanenta medlemmarna i FN, Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA samt Tyskland, slutit med Iran.

Men när Macron stod som värd för G 7-gruppens möte i Frankrike i augusti sade sig Trump vara villig att möta sin iranske kollega om förutsättningarna var de rätta. Sedan dess har dock läget försvårats genom drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. USA pekar ut Iran för att ligga bakom attackerna, men Iran nekar till all inblandning.