1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mugabes familj går med på statsbegravning

Robert Mugabes kista bärs från den avlidne expresidentens residens i Harare till en helikopter på fredagen, för vidare transport till en arena där kroppen ska ligga på lit de parade.
Foto: Ben Curtis/AP/TT

De närmaste släktingarna till Robert Mugabe ger med sig.

– Jag kan bekräfta att han kommer att begravas vid National heroes acre på söndag, säger Leo Mugabe, brorson till Zimbabwes avlidne expresident.

Han tillägger att en officiell ceremoni kommer att följas av en privat sammankomst för familjen vid monumentet i Harare, som är tillägnat de som deltog i befrielsekampen mot det vita minoritetsstyret på 60- och 70-talet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Beslutet fattades av lokala ledare i Mugabes hemort Kutama, säger brorsonen.

President Emmerson Mnangagwa har utropat Mugabe, som avled i förra veckan, 95 år gammal, till nationell hjälte och regeringen har önskat att begrava honom vid National heroes acre. Så sent som i torsdags sade Leo Mugabe dock att det inte skulle bli tal om en begravning vid monumentet.

Flera av Mugabes efterlevande har ett horn i sidan till Mnangagwa för den roll han spelade då Mugabe tvingades från makten av militären 2017.