1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Myndighet: Ja till ökat förvar av kärnavfall

Strålsäkerhetsmyndigheten säger ja till utökat slutförvar av radioaktivt avfall i Forsmark.
Inom kort tar mark- och miljödomstolarna ställning i frågan – och sedan är det upp till regeringen.
SKB:s ansökan om utökat förvar av radioaktivt avfall har godkänts. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Redan i december 2014 lämnade kärnkraftsindustrins avfallsbolag Svensk kärnbränslehantering (SKB) in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få bygga ut slutförvaret i uppländska Forsmark.

Enligt SKB behövs utbyggnaden för rivningsavfall från nedlagda atomkraftverk. Efter att myndigheten granskat ansökan får kärnkraftsindustrin nu klartecken.

"Vår granskning av SKB:s ansökan visar att utbyggnad och drift av anläggningen kan genomföras på ett strålsäkert sätt och att den valda metoden för slutförvar av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall är lämplig för att uppnå strålsäkerhet efter förslutning", säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Ansökan gäller både den drygt 30 år gamla anläggningen i Forsmark och utbyggnaden. Av den anledningen föreslår myndigheten att regeringen godkänner ansökan – med villkor. Till dessa hör en begränsning för de radioaktiva ämnen som får placeras i slutförvaret, samt att ytterligare säkerhetsredovisningar prövas och godkänns av Strålsäkerhetsmyndigheten i samband med fortsatta steg i processen.

Oro för miljöpåverkan

Även mark- och miljödomstolarna ska yttra sig i frågan. Därefter ligger ärendet på regeringens bord.

Efter Strålsäkerhetsmyndighetens godkännande väcks nu kritiska röster. Naturskyddsföreningen varnar för negativ påverkan på naturen nära anläggningen, i synnerhet på havet, redan inom 100 år.

– Därför ska man inte ge tillstånd på det här sättet. Vi är vid förhoppningen att miljödomstolen ska se det som vi anser är viktigt, och därmed säger nej till slutförvaret, säger Johan Swahn, kanslichef på Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning som arbetar för Naturskyddsföreningen.