1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nästan 900 med gängkopplingar i Göteborg

Nära 900 personer är kopplade till kriminella nätverk i Göteborg, visar en kartläggning som gjort.
Nära 900 personer kopplas till kriminella gäng i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tidningen har kartlagt läget i landets särskilt utsatta områden genom en enkät till ansvariga lokalpolisområdeschefer.

Uppskattningen från cheferna är att det totalt finns mellan 750 och 865 personer i staden som på något sätt kan kopplas till de lokala kriminella nätverken. Brottslighet som ses som mindre allvarlig, som trafikbrott och vardagsbrott, prioriteras ned i samtliga av Göteborgs utsatta områden på grund av gängkriminaliteten.

– Det finns utredningar som ligger på hög. Det är för många som väljer den kriminella banan. Vi hinner ju inte utreda alla brott som sker, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för nordost i Göteborg, till tidningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I lokalpolisområde nordost, som omfattar bland annat bergsjön och Hammarkullen, finns också det största antalet aktivt kriminella – mellan 400 och 500 personer. Den hårda kärnan av organiserade kriminella består dock av betydligt färre, i nordost handlar det om omkring 100 personer och i lokalpolisområdena Hisingen och Tynnered/Frölunda omkring 50 personer, enligt polischeferna.

I Stockholm uppskattar polisen att omkring 1 500 personer har kopplingar till kriminella nätverk.