1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nordkalk ger upp om kalkbrytning i Bunge

Nordkalks anläggning i Storugns på Gotland. Arkivbild.
Foto: Stig Hammarstedt/TT

Nordkalk kommer inte att driva frågan om regeringens utpekande av Ojnareskogen som ett Natura 2000-område under 2015 var förenligt med Europarätten, skriver .

En process i Europadomstolen skulle dock inte ändra grundfrågan om bolaget får bryta kalk eller inte, utan endast avgöra huruvida det var korrekt av regeringen att peka ut området som ett EU-naturreservat under pågående tillståndsprocess, uppger Nordkalk.

– Processen att få tillstånd i Bunge har knutit upp omfattande resurser under väldigt lång tid. Nordkalk behöver nu fokusera på den befintliga verksamheten, säger vd Paul Gustavsson till tidningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I april avslog Högsta domstolen bolagets ansökan om prövningstillstånd i målet om kalkbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Mark- och miljööverdomstolens dom från 2018 vann därmed laga kraft.

I domen som meddelades i september 2018 konstaterade domstolen att stenbrytning inom området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer som finns i området bryts ut.