1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oljepriset återhämtar sig efter Trump-chock

Världsmarknadspriset på råolja återhämtar sig något efter ett kraftigt fall i onsdags. Oväntat små oljelager i USA drar uppåt efter priskraschen som orsakades av uppgifter om att president Donald Trump överväger sanktionslättnader för Iran.
President Donald Trump överväger att lätta på sanktionerna mot Iran för att få till ett möte med Irans ledare Hassan Rouhani, enligt nyhetsbyrån Bloombergs källor. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad stiger marginellt, upp cirka 0,5 procent till drygt 61 dollar per fat.

Prisökningen kommer efter ett prisras på mer än 2 procent i onsdags, då nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat att Trump överväger att lätta på sanktionerna mot Iran för att säkra ett toppmöte med Irans ledare Hassan Rouhani senare i september.

Bloomberg hänvisar till anonyma källor och uppger samtidigt att det var oenighet kring Trumps omsvängning vad gäller Iran-sanktioner som ledde till att den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton fick sparken.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Pådrivande bakom återhämtningen för oljepriset på torsdagen är bland annat statistik från USA, som visar att de kommersiella lagren av råolja minskar för fjärde veckan i rad. Nedgången på 6,9 miljoner fat under veckan som avslutades den 6 september var mer än dubbelt så stor än den nedgång som analytiker i snitt hade räknat med.

En annan faktor som driver upp priserna är tecken på att USA och Kina förbereder en ny samtalsrunda i handelskonflikten med att skjuta upp och göra undantag för vissa tullar.