1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pompeo anklagas för att skrämma vittnen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

Tre av representanthusets utskott anklagar USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att försöka skrämma vittnen i riksrättsundersökningen mot president Donald Trump.

Pompeos agerande är brottsligt och "kommer att utgöra bevis för övergrepp i rättssak", skriver de demokratiska ledarna för underrättelse-, tillsyns- och utrikesutskotten.

Uttalandet kommer sedan Pompeo i ett brev till kongressen motsatt sig utskottens planerade förhör av befattningshavare på utrikesdepartementet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

"Jag kommer att göra allt i min makt för att hindra, och att avslöja varje försök att skrämma de hängivna medarbetare som jag med stolthet leder och arbetar med sida vid sida."

Bakgrunden till riksrättsutredningen av Trump är att han i ett telefonsamtal med sin ukrainske motpart Volodymyr Zelenskyj anses uppmanat Zelenskyj att låta utreda en hans huvudutmanare – demokraten Joe Biden och dennes son – inför presidentvalet 2020.