1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regerande Venstre valvinnare i Danmark

Socialdemokratiet och konservativa Venstre blir jämnstora efter det danska EU-valet – tills brexit blir av. Men det är Venstre som jublar mest, medan Dansk Folkeparti deppar.
EU-ledamoten Jeppe Kofod i förgrunden på S-valvakan på Christiansborg i Köpenhamn.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Med 23,5 procent fick Venstre flest röster, följt av S på 21,5 procent. Det innebär att V samlat dubbelt så många som 2014.

– Venstre står stärkt som Danmarks största parti, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

– Danmark är ett dejligt land. Det är inte ett perfekt land, men det är det bästa som finns. Vi klarar mycket på egen hand, men inte allt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

För tillfället landar de båda storpartierna på samma antal EU-mandat, tre var. Men när Storbritannien lämnar unionen kommer Venstre att få ett till.

Högerpopulistiska Dansk Folkeparti (DF), som på hemmaplan är stödparti till Løkke Rasmussens regering, är valets stora förlorare. Väljarstödet halveras, och antalet mandat går från fyra till ett.

– Dansk Folkeparti har misslyckats med att hantera den viktigaste valfrågan inför valet till EU-parlamentet, nämligen klimatet, säger Derek Beach, professor i statsvetenskap vid Aarhus universitet.

Totalt har Danmark 13 EU-mandat, som blir 14 i och med brexit. Förutom de redan nämnda får Socialistisk Folkeparti och De Radikale vardera två mandat. Enhedslisten kommer in för första gången, med ett mandat, och De Konservative behåller sitt.