1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ryssland släpper dömd skådespelare

Den ryske skådespelaren Pavel Ustinov släpps mot borgen.
Moskvadomstolens beslut kommer efter omfattande protester mot att han dömdes till fängelse förra veckan.
Demonstrationerna har varit stora med anledning av domen mot skådespelaren Pavel Ustinov. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Ustinov dömdes mot sitt nekande till tre och ett halvt års fängelse för påstått våldsamt motstånd mot polisen under en demonstration. Ustinov själv har uppgett att han inte deltagit i protesterna utan bara passerat förbi.

Domen ledde till stora demonstrationer och även till en solidaritetskampanj som stöttats av bland annat filmstjärnor, lärare och präster.

Ustinov släpps på fri fot fram till nästa vecka då hans överklagande ska tas upp. Han får under tiden inte lämna Moskva, rapporterar AFP.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Han säger själv i en kommentar att han inte har för avsikt att "fly eller hota någon". Domstolen, som ska ta upp överklagandet på torsdag, väntas släppa honom.

Efter de regeringskritiska demonstrationerna i somras har sex personer dömts till fängelsestraff på mellan två och fyra år. Ustinovs fall har väckt ovanligt mycket engagemang eftersom domstolen inte tagit hänsyn till videoklipp som visar poliser som verkar ge sig på honom oprovocerat.

23-årige Ustinov är inte särskilt känd som skådespelare men många stjärnor som i vanliga fall inte ger sig in i politiska frågor har öppet stöttat honom.