1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Scaniastoppet drabbar tiotusentals

Scania stoppar verksamheten vid flera fabriker i Europa från och med onsdag nästa vecka.
Men inte bara lastbilstillverkarens medarbetare påverkas utan också tiotusentals personer hos underleverantörer.
Scania stoppar verksamheten i flera fabriker. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motivet för beslutet är att det råder komponentbrist och att det har uppstått stora störningar i leverantörs- och logistikkedjan till följd av utbredningen av coronaviruset i Europa.

– Det berör ungefär 9 000 svenska medarbetare, som då inte har den ordinarie sysselsättningen att se fram emot de kommande 14 dagarna, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Utöver Sverige berörs även omkring 4 000 anställda i Frankrike och Nederländerna av stoppet. Totalt har Scania cirka 14 000 anställda i Europa.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I förhandlingar

Michael Lyngsie, ordförande i IF Metall på Scania, sitter i förhandlingar när TT når honom:

– Det är väl ingen som vetat vart det här ska ta vägen. Det man frågar sig nu är vad som händer efter två veckor. Det är den största utmaningen att ingen vet vad som ska hända framöver.

TT: Hur löper förhandlingarna skulle du säga?

– Dels har vi i grunden bra flexibilitetslösningar. Dels har vi fått nya möjligheter med de här korttidspermitteringarna som staten kom med. Det är ett väldigt förmånligt paket som troligtvis kommer att användas.

TT: Men hur tar era medlemmar det hela?

– Det är klart att det finns en oro för ersättningar, men det har ju samtidigt inte gått någon förbi att det är kaos i världen.

"Hoppas på permitteringar"

Även Scanias underleverantörer påverkas negativt, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Det handlar om 500–600 leverantörer med totalt 40 000 till 50 000 medarbetare enligt Fredrik Sidahl, vd för underleverantörernas branschorganisation FKG.

– Vi kommer att se stora siffror på varsel och permitteringar. Jag hoppas på permitteringar, för då har vi kvar personalen i organisationerna. Det är väldigt stora tal vi kommer att få se. Det skulle inte förvåna mig om man varslar kring 50 procent av personalstyrkan redan i nästa vecka, säger han till radion.

Allt stannar inte

Scanias industriella verksamhet i Latinamerika, som svarar för cirka en femtedel av bolagets produktionsvolymer, är inte påverkad i dagsläget och fortsätter tills vidare som planerat.

Serviceverkstäder och reservdelscenter kommer också att fortsatta sin verksamhet som vanligt.

– Vi prioriterar nu att våra kunder ska kunna utföra sitt viktiga samhällsarbete. Utan lastbilar, bussar och reservaggregat kanske inte sjukhuspersonalen kan ta sig till arbetet eller livsmedel och läkemedelstransporter komma fram, säger Hans-Åke Danielsson.