1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Succétrion får det att låta i nya turnén

Den starka personkemin gjorde "Så ska det låta" till en succé.
Det är också personkemin som för Anders Berglund, Robert Wells och Peter Harryson samman 15 år senare – i en rad föreställningar vid namn "Originalet på turné" under våren 2020.
"Det som var så jävla kul när vi jobbade då var att jag inte visste någonting om vad som skulle hända, men allt bara flöt på", säger Peter Harryson om åren med "Så ska det låta". Anders Berglund, Robert Wells och Peter Harryson är tillbaka med "Originalet på turné".
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är snart 15 år sedan Peter Harryson, Robert Wells och Anders Berglund sist framträdde ihop, men varken relationen sinsemellan eller kärleken till musiken har rostat. De tre underhållarna, som blev en mycket folkkär trio under de första åren av SVT:s program "Så ska det låta", har tagit vid där de slutade i flera bemärkelser.

Fritt från artighetsfraser börjar det hagla melodier, minnesbilder och internskämt när de samlas för att offentliggöra sitt nya samarbete.

– Vi har pratat om det här i flera år, idén var kapellmästaren Johan Landqvists och det har alltid känts som en kul grej. Nu när Peter är i slag igen så passar vi på, säger Anders Berglund.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Pigg Harryson blev startskottet

Efter en blodförgiftning som resulterade i en flera månader lång sjukhusvistelse och en minst lika lång rehabiliteringsperiod känner sig Peter Harryson tillbaka på banan.

– Vi skulle ha gjort det här förra året men då dog jag ju, så det gick inte. Nu känner jag mig jättepigg och det blir bättre hela tiden. Jag kan till och med gå igen, säger Harryson.

Trions plan? Att återskapa stämningen som fanns både i och utanför tv-rutan mellan 1997 och 2005, men i ett konsertformat där improvisation, publikengagemang, tävlingsmoment, lokala artister och originalbandet från programmet ges utrymme.

Under en treveckorsperiod i vår ska trion turnera i Sverige med föreställningen där Nina Söderquist och Janne Åström är fasta sångare.

– Det är ingen kopia på "Så ska det låta", utan det är vår egen grej. Det är ingen som bett oss att göra det här, det är något vi vill, säger Robert Wells.

Alla föreställningar olika

Det finns en del planerade punkter i showen – som enligt trion kommer att innehålla musik som publiken gillar och känner igen – men målet är att alla föreställningar ska vara olika. Till variationen bidrar bland annat lokala artister.

– Det ska inte vara en enkel "homerun", vi vill sättas på prov. Det värsta jag vet är när en föreställning är den andra lik, fortsätter Wells.

Orsaken till dåtidens framgång och till att turnén blir av är enligt trion deras personkemi.

– Vi hittade varandra från början. Vi kunde ha kul både i och utanför studion och känner oss trygga. Vi har aldrig varit förbannade på varandra, även om vi så klart har haft olika åsikter, säger Berglund.

– Hela grejen med oss är att vi har en kemi. Publiken märker direkt om man inte har roligt ihop, säger Wells.

"Bjuder in till vår fest"

Trots tre separata karriärer och riktiga glansdagar som trio känner de ingen press att prestera på ett visst sätt under turnén.

– Förhoppningen är att få samma stämning som då. Det som var så jävla kul när vi jobbade då var att jag inte visste någonting om vad som skulle hända, men allt bara flöt på, säger Harryson.

– Det är mer som att vi bjuder in publiken till vår fest, säger Wells.

TT: Hur har ni förändrats under dessa 15 år?

– Ingenting, konstaterar Berglund.

– Jag har inte förändrats ett skit, säger Harryson.

– Det är roligare nu. Det är mer avslappnat och jag njuter mer av musiken. Mitt problem är att jag har svårt att sluta spela, säger Wells.

– Vi får skaffa ett bra koppel till dig, säger Berglund med ett skratt.