1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tiotusentals presentkort kan bli ogiltiga

Företaget Cashcom har försett ett 30-tal gallerior runt om i Sverige med presentkort. Nu begärs de i konkurs och i vissa gallerior har presentkorten blivit värdelösa.
Tusentals kunder kan drabbas när presentkortsföretaget Cashcom dras inför rätta. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tusentals kunder kan drabbas när presentkortsbolaget Cashcom dras inför rätta. Företaget har inte betalat fakturor till ett stort antal köpcentrum och gallerior runt om i landet. Flera gallerior har nu slutat acceptera presentkort från bolaget.

Ett antal gallerior har bara stoppat försäljningen av presentkorten men accepterar dem fortfarande som betalning.

Förlorar värde vid konkurs

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nu har fastighetsföretaget Eurocommercial, som varje år säljer tusentals presentkort i fyra av sina gallerior, begärt att Cashcom försätts i konkurs.

– Normalt sett så förlorar presentkort hela sitt värde vid en konkurs. Men vi kommer att se till att alla som köpt presentkort blir ersatta. Skulle det bli konkurs kan det bli struligt i några veckor men i slutändan ska kunden inte drabbas, säger Patrik Sörnell, fastighetschef på Eurocommercial.

Men alla köpcentrum agerar inte på samma sätt. Köpcentret Bromma Blocks har exempelvis valt att sluta acceptera presentkorten i butikerna. De vill inte svara på några frågor om hur konsumenter med de just nu värdelösa presentkorten ska agera.

"Vi avböjer i dagsläget att kommentera våra enskilda samarbetspartners", skriver de i ett mejl till TT.

"Känns extremt ovanligt"

För Eurocommercial handlar det om en skuld på drygt en miljon kronor men Cashcom har fler stora skulder till andra företag.

– Det känns extremt ovanligt och Cashcom agerar väldigt konstigt. De skyller på tekniskt strul men har inte betalt fakturor de senaste sex månaderna, säger Patrik Sörnell.

Eurocommercial har garanterat butikerna i sina köpcentrum om att de kommer ta över Cashcoms skulder vid en eventuell konkurs.

TT har sökt Cashcoms vd Patrik Björklund.

På måndag inleds konkursförhandlingarna med presentkortsföretaget.