1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trump kan möta Rohani inom kort

Ett nytt avtal om Irans atomprogram kan vara på gång.
Ledare inom G7-länderna hoppas få Trump och Rohani till förhandlingsbordet inom kort.
USA:s president Donald Trump under G7-mötet i Biarritz.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Emmanuel Macron hoppas få till ett möte mellan USA och Iran om några veckor, uppgav den franske presidenten vid en presskonferens när G7-mötet i Biarritz avslutades på måndagen.

Macron har i månader försökt lätta upp stämningen mellan USA och Iran, som hårdnat sedan USA lämnade det omstridda kärnavtalet från 2015. När Macron nu söker bygga en bro till Teheran är det i överenskommelse med de övriga G7-ledarna, även om han inte fått något formellt mandat.

– Det är två saker som är viktiga för oss: Att Iran aldrig någonsin får kärnvapen och att den här situationen inte hotar stabiliteten i regionen, säger Emmanuel Macron.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

"Läget är känsligt"

Enligt Macron, som varit i telefonkontakt med Hassan Rohani, håller hans iranske kollega öppet för att förhandla med USA:s president Donald Trump, som dragit sig ur kärnenergiavtalet som slöts 2015 och infört omfattande sanktioner mot Iran. Målet är ett nytt atomavtal.

– Ingenting är bestämt än och läget är känsligt, men tekniska diskussioner är i gång och vi har gjort en del framsteg, säger Emmanuel Macron.

Även Trump kan tänka sig ett möte inom kort:

– Om omständigheterna är de rätta, säger Donald Trump.

Efter att USA lämnat avtalet har Iran beslutat att frångå delar av det, bland annat begränsningarna om anrikning av uran.

Kan bjuda in Putin

Enligt Trump måste Iran ändra sitt beteende.

– De kan inte göra det de sagt att de ska göra, för om de gör det kommer de bemötas med våldsam kraft. Så jag tror att de kommer att sköta sig, säger Donald Trump.

G7-mötet har varit långt ifrån friktionsfritt. Bland annat har ledarna haft svårt att enas kring frågan om Ryssland, som uteslöts ur det som då kallades G8 efter annekteringen av den ukrainska Krimhalvön. Trump vill släppa in Ryssland i gemenskapen igen, något andra ledare inte vill.

Nästa G7-möte står USA värd för och Donald Trump säger att han gärna skulle bjuda in sin ryske motsvarighet Vladimir Putin, men att det inte är säkert att denne vill komma.

Bland frågor gruppen kunnat enas om är att den vill reformera Världshandelsorganisationen (WTO) och bland annat få till bättre skydd för immateriella rättigheter och mer rättvisa handelsvillkor.

Skogsbränderna i Amazonas, och i första hand Brasiliens oförmåga att ta itu med dem var något som Macron gjorde till en av huvudpunkterna på mötet. G7-länderna beslutade att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen.