1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tusentals äldre betalar inte studielån i tid

Antalet äldre med studielån ökar och många över 60 år har problem med att betala tillbaka.
Äldre med studielån har oftare problem med betalningen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Majoriteten av studielån är i dag tagna efter 2001 och betalas av med ett årsbelopp som ökar över tid. Målet är att lånet ska ha betalats av innan låntagaren fyllt 60 år men allt fler äldre har problem med att betala av i tid, enligt en rapport från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

I dag har 4 000 personer över 60 år kvar lån hos CSN och om sex år beräknar myndigheten att den siffran har fördubblats.

– Ökningen beror på att det är fler låntagare som når högre ålder i kombination med att de äldre har svårare att betala, säger Hanna Rösth.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Hamnar hos Kronofogden

Normalt skrivs det som finns kvar av lånet av när låntagare fyller 68 år. Men för den som inte betalat sina tre senaste årsbelopp hänger den delen av skulden kvar. Och de belopp som inte betalats efter påminnelser och betalningskrav överlämnas till Kronofogden.

Under 2017 fick 27 procent av låntagare över 60 år ett årsbelopp överfört till Kronofogden, motsvarande siffra för samtliga låntagare låg på 7 procent.

Stor skuld på slutet

Troligtvis handlar den skillnaden om att de äldre ofta får ett årsbelopp som motsvarar hela skulden till CSN, enligt Hanna Rösth.

– Är man i princip i slutet av sin betalningstid får man ofta sin resterande skuld i årsbelopp. 2017 hade 15 procent av de över 60 år ett årsbelopp på över 40 000 kronor medan det bara handlar om 0,3 procent bland samtliga låntagare, säger hon.

CSN kommer fortsätta följa utvecklingen och ska undersöka om de kan vidta några åtgärder mot problemet.

– Det är naturligtvis inte bra om folk har problemen med att betala, säger Hanna Rösth.