1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nära 30 döda i omfattande protester i Irak

Demonstranter trotsar utegångsförbudet i Irak där de våldsamma protesterna mot bland annat korruption sprider sig.
Nära 30 människor har dödats och hundratals skadats under de senaste dagarna.
Demonstrationerna har varit våldsamma. I Bagdad har militärfordon satts i brand.
Foto: Hadi Mizban/AP/TT

I staden al-Nasiriyya i södra Irak sköts sex människor ihjäl på torsdagen, uppger sjukvårdsmyndigheter. Ytterligare 56 personer skadades. Det sker dagen efter det att irakiska antiterrorstyrkor beordrades på gatorna i al-Nasiriyya sedan "polis förlorat kontrollen över läget".

I staden Amarah dödades fyra personer, enligt sjukhuskällor.

Sedan protesterna inleddes i tisdags har minst 27 personer, varav två poliser, dödats. Över 400 personer, både civila och poliser, har skadats, enligt hälsomyndigheterna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Satt eld på militärfordon

I Bagdad har människor trotsat förbudet och säkerhetsstyrkor har avlossat skarpa skott för att stoppa protesterna.

Rök från brinnande bildäck fyller luften på Tahrirtorget i centrala Bagdad. Bilder visar demonstranter sätta eld på ett bepansrat militärfordon.

Kravallpolis har använt vattenkanoner, tårgas och gummikulor för att mota bort demonstranter från torget och andra områden i huvudstaden.

Protesterna, som de senaste dagarna blivit allt våldsammare, springer ur ett missnöje över utvecklingen i Irak. En fjärdedel av de unga är arbetslösa, korruptionen utbredd och levnadsförhållandena dåliga.

– Vi vill ha jobb och bättre samhällsservice. Vi har bett om det i flera år men regeringen har inte svarat, säger den 27-årige demonstranten Abdallah Walid.

Myndigheter i Irak försöker förhindra att de stora protesterna växer. Tillgång till internet har i stort sett strypts. Enligt organisationen Netblocks, som bevakar demokrati och frihet på internet, har 75 procent av landet förlorat tillgång till nätet. Utegångsförbud råder i flera städer, bland annat i Bagdad med över sex miljoner invånare. Tidigare har det rapporterats om undantagstillstånd i al-Nasiriyya, Amarah och al-Hilla.

Uppmanar till dialog

FN:s representant i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, har träffat några av demonstranterna i Irak och uppmanar till lugn och en direkt dialog mellan demonstranter och regeringsmakten.

"Förmågan att upprätthålla rätten att protestera är ett tecken på politisk och demokratisk mognad. Dessutom spär användandet av våld endast på ilskan", säger hon i ett uttalande.

Två gränsövergångar mellan Irak och Iran har stängts på grund av våldsamheterna, säger företrädare för Irans gränskontroll till den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Mehr.

En rad undantag görs från utegångsförbudet, exempelvis för ambulans- och annan vårdtrafik samt personal som sköter el- och vattenförsörjning.