1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Elin fick huset hon sneglat på i flera år

Elin Burén hade aldrig tänkt att hon skulle bo inne i centrala Kyrkhult. Men det fanns ett hus där som låg henne varmt om hjärtat. När det blev ledigt tog hon chansen och nu renoverar hon det på egen hand till ett ljust och rofyllt hem.
Ett stenkast från Tulseboda brunn ligger Elin Buréns hus dolt och insynsskyddat.
Foto: LENA EHRING

Ett stenkast från Tulseboda brunn ligger Elin Buréns hus dolt och insynsskyddat. Trots att hon aldrig hade tänkt bo i centrala Kyrkhult hade hon sneglat på huset på Hemsjövägen. Efter att ha hyrt boenden fram och tillbaka under en tid blev huset som låg henne varmt om hjärtat ledigt och hon chansade. Elin gick på flera visningar. På den andra var det 50 personer.

– Då tänkte jag att det aldrig skulle bli något, berättar hon.

Huset har gått från färgglatt till ljus och avskalat.
Foto: LENA EHRING

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men Elin hade fel och i dag är det hon som äger huset som tidigare var ett sommarboende med två lägenheter. Trots att huset ligger centralt trivs hon eftersom det är insynsskyddat. När Elin berättar var hon bor får hon ofta höra "ligger det ett hus där?".

Med hennes intresse för renovering och inredning var det praktiskt att huset var uppdelat i lägenheter. Hon och barnen har kunnat bo i ena delen medan hon har jobbat med den andra och efter bara åtta veckor är halva huset klart.

– Jag är väldigt energisk och vill ha allt gjort på en gång, säger Elin.

Men det har krävts mycket arbete för att hennes vision ska bli verklighet. Huset har gått från färgglatt till ljust och avskalat. När Elin tog över var rummen bland annat gula, rosa och blå. I dag går det i vita och gråa nyanser med gröna växter som de enda färgklickarna. Trots att huset inte var inrett i hennes stil när hon gick på visning hade hon inte svårt att se förbi det.

– Jag kunde se framför mig hur det skulle bli.

Elin beskriver sin stil som fransk och lantlig med moderna inslag. Det första hon gjorde var att skapa sig en neutral bas med vita och grå golv.

– Det är som att börja på en vit målarduk.

Tidigare hade köket bruna golv och gula luckor. Nu har det i stället en fransk lantlig stil.
Foto: LENA EHRING

Eftersom hon har haft en liten antikbutik tidigare hade hon möbler sparade som passade in i det nya huset.

– Jag har alltid älskat antikaffärer och loppisar. Hittar jag något jag tycker om köper jag hellre det och har det på lager så att jag vet att det finns om jag behöver det.

Elin har valt att låta huset vara avskalat eftersom hon vill ha ett lugn runt sig. Hon testar sig fram, placerar ut prylar och känner efter om hon trivs med dem. Känns det inte bra tar hon bort dem. Inspiration hämtar hon från Instagram men också från skogen, som är speciell för henne. I skogen trivs hon och kan andas.

– Ibland önskar jag att jag inte hade så mycket inspiration. Jag har fler idéer än vad jag orkar genomföra.

Elin inreder med grupperingar som hon lätt kan ändra en gång i veckan.
Foto: LENA EHRING

Elin följer trender men inte slaviskt. Gillar hon inte en trend tar hon inte in den i sitt hem. Just nu gillar hon trenden med torkade blommor.

När det gäller möbler behåller hon gärna originalfärgerna även om de är slitna. Men då gäller det att väggar, golv och tak är nymålade. Annars kan hela rummet se smutsigt ut.

När det gäller möbler behåller hon gärna originalfärgerna även om de är slitna.
Foto: LENA EHRING

Hennes tips till andra som ska renovera ett hus är att börja med basen och känna sig fram. Tillåt dig att ändra om ofta. Själv gör hon om lite varje vecka.

Nu är det dags att ta tag i den andra delen av huset. Där kan det bli ett andra allrum. Elin skulle även kunna tänka sig att ha en loppisbutik. Då är det en fördel att huset har fyra ytterdörrar. En annan tanke är att hyra ut under sommaren.

Även barnens rum följer stilen.
Foto: LENA EHRING

Anledningen till att Elin både kan och orkar renovera själv tror hon är att det är hennes största fritidsintresse. Att hon är florist i grunden har också bidragit. Elin skulle gärna jobba med det, framför allt genom Instagram. Där har hon i dag över 7 000 följare.

Det svåraste med renoveringen har varit att göra det på egen hand och att be om hjälp.

– Jag har svårt för att be om hjälp, nu måste jag. Det är inte mycket jag behöver hjälp med men att hämta möbler och skåp kan jag inte lösa själv. Jag behöver öva på att be om hjälp.

Husets enda färger kommer egentligen från växterna. Här har hon satt ett salladshuvud i en kruka.
Foto: LENA EHRING

I trädgården har hon inte hunnit göra mycket än, mest rensat. I framtiden vill hon kunna öppna dörren och hämta sin fredagsbukett bland sina egna perenner. I dag har hon bara pioner. Problemet med dem är att de bara blommar tre veckor om året.

Utöver det vill hon ha en köksträdgård.

Personligt:

Elin Burén

Ålder: 32 år.
Bor: Kyrkhult.
Yrke: Florist.
Familj: Döttrarna Vera, tio år, och Doris, sex år.
Inredningsstil: Fransk lantlig stil med moderna inslag.
Favoritrum: Allrummet.
Favoritpryl: En av favoriterna är en stoppad ankunge som sitter i en fågelbur.
Instagram: frokeniknopp