1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Maktstriden avgjord – Rudolfsson tvingas bort

Sara Rudolfsson tvingas bort från uppdraget som kommunalråd i Olofström och Morgan Bengtsson tar över.
Det blev resultatet efter ett långdraget medlemsmöte i Folkets hus i kväll där Socialdemokraternas maktstrid till slut avgjordes.
Sara Rudolfsson var uppenbart nervös innan medlemsmötets början där hon stod ensam innanför dörren. Samtidigt stod Jan Björkman utanför och pratade glatt och välkomnade.
Foto: Mikael Evard

Det rapporterar SVT Nyheter Blekinge och P4 Blekinge.

Efter en dryg månads öppen konflikt mellan arbetarkommunens ordförande Jan Björkman och kommunalrådet Sara Rudolfsson var det på onsdagskvällen dags för maktkampen att nå sitt slut.

170 röstberättigade medlemmar samlades i Folkets hus och närmare halv tio på kvällen stod det klart att Sara Rudolfsson röstats bort som kommunalråd. I stället har Morgan Bengtsson valts till att ta över.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Enligt SVT Nyheter Blekinge och P4 Blekinge var det mycket känslosamt under mötet. Medlemmar ska ha kommit ut från lokalen med tårar i ögonen.

Media fick inte vara med under själva mötet, med hänvisning till att diskussionen skulle bli så fri som möjligt.

Före mötet sa Sara Rudolfsson till Sydöstrans reporter att hon tycker att det känns ledsamt och att det är ett absurt sätt att hantera frågorna.

– Men vi måste hantera det på bästa sätt för att kunna hitta en lösning.

Hon stod precis innanför dörren till salen Dahlian, där hon pratade endast med ett fåtal personer och verkade lågmäld och nervös.

Utanför dörren till salen var stämningen annorlunda – i alla fall på ytan. Det skrattades, kramades och togs i hand när Jan Björkman välkomnade S- medlemmar tillsammans med distriktsordförande Heléne Björklund.

Men mellan skratten hördes även kommentarer från medlemmar som ”det kunde vara en roligare dag” och ”det är för jäkligt”.

– Det här inte en önskesituation, men vi måste försöka lösa den, sa Jan Björkman till Sydöstran.

Redan 40 minuter innan mötet hade det börjat strömma folk till Folkets hus.

– Jag måste ha något i mig, Det kan bli en lång kväll, sa Håkan Henmyr och kom ätandes på en smörgås.

Han är kassör i Kyrkhults S-förening.

– Det här är sorgligt. Olofström är en välskött kommun och att se detta är inte skoj. Det är en förlust för alla.

Och tre timmar senare stod det alltså till slut klart att Sara Rudolfsson tvingas bort, efter att ha fått 69 röster mot 100 på Morgan Bengtsson.

Efter att valberedningen föreslagit Morgan Bengtsson, som för närvarande arbetar som chef för vårdcentralen i Olofström, som ny ordförande i kommunstyrelsen blir det nu han som tar över.

Intresset från media var stort inför medlemsmötet, och Jan Björkman får sin del av uppmärksamheten på bilden.
Foto: Mikael Evard
Heléne Björklund, distriktsordförande för Socialdemokraterna Blekinge, har tidigare kallats in som medlare i konflikten, men utan resultat.
Foto: Mikael Evard