1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

LM-arbetarna träffas igen

Arbetarna på LM Ericssonfabriken i Olofström förekom flitigt i riksmedierna när de för 43 år sen fått beskedet att fabriken skulle läggas ner. De svarade med strejk när de fått chockbeskedet 1975 och var sen symbolen för kampen för jobben. Fabriken stängdes 1982 men efter 35 år började ett antal av arbetarna att träffas regelbundet i fjol. För att diskutera och äta och umgås.
Bakre raden, Wolfgang Bodinger, Glenn Östergard och Lars Uno Nilsson.Därefter Kaj Stålhand, Alf Lindström och Anders Bäckström. Samt Bo Karlsson, Lars Sunesson och Thore Håkansson.
Foto: Tore Gillberg

I dag konstaterar de att nedläggningen blev ett lyft för många. Bakgrunden var att den gamla tekniken skulle bytas mot den digitala. Många kvinnor satt och skalade kabel för hand och det var en själsdödande sysselsättning. En del av dessa gick sen på högskola. Tursamt nog var det högkonjunktur för Volvo på 80-talet och många fick jobb där. Försäljningen av pressmekanisering gick bra över hela världen.

När arbetsmarknadsminister Per Ahlmark 1977 var på plats möttes han av metallaren Mats Jönsson som sa att här står människor som aldrig mer kommer att få ett jobb. Jönsson fick jobb på Metall i Stockholm. Ahlmark önskade lycka till och Dieter Strand gjorde stor affär i Aftonbladet av detta. Ahlmark hävdade att det var journalistens påhitt. Den som ministern lyckönskade är med i gruppen som nu träffas.

Olof Palme var i Olofström 1979 och i det valåret hade han 70 möten. Det allra hetaste var i Olofström, har han sagt. När han återkom 1984 kände han att det blåste nya vindar i Blekinge. Olofström har sen 1977 varit den typiska krisorten. Men den stämpeln håller på att försvinna, konstaterade Palme som nu var statsminister.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Under de här åren fick Olofström många artiklar i rikspressen. Dieter Strand skrev bl a om Smen s Kurt från Vilshult den väldige fanbäraren, och den unga finska ordföranden i socialnämnden samt om mitt samtal med Palmes mördarspanare som ville att jag skulle fria en grupp jugoslaver som demonstrerat i Olofström och utpekats som mördare av honom.

Den som tagit initiativet till att LM folket träffas efter 35 år är Lars Sunesson. Han började som ellärling hos Gunnar Franz och var sen på bygge innan han kom till LM. Därefter blev det jobb hos kineserna i Norra fabriken. Nu är han pensionär.