Så renoverar du smidigt och hållbart

Det finns mycket att tänka på innan man drar igång med en renovering. Här är 5 tips som gör din framtida renovering smidig och enkel.
Andreas Larsen, byggplatschef på Näbo bygg.
Foto: Bo Åkesson

Hur planerar man för en renovering? Vare sig om du har en stor budget eller om du tänkt utföra en billigare renovering, finns det en hel del att tänka på innan och under en renovering.

Andreas Larsen på Näbo Bygg har gett sina bästa råd för en smidig och hållbar renovering.

– Börja med att skissa och fundera på hur ni tänkt er hur det färdiga resultatet ska bli och boka ett möte med tilltänkt entreprenör ganska tidigt i processen. Byggföretaget ska visa engagemang och bör kunna komma med idéer och förslag som man kanske inte själv tänkt på.

– Oftast är en totalentreprenad den allra bästa formen för att upphandla ett projekt. Då köper byggföretaget in sidoentreprenörer som till exempel el, ventilation och målning. Har man då anlitat ett seriöst byggföretag så kan man vara säker på att även underentreprenörerna är seriösa.

Andreas berättar att ytterligare en fördel med en totalentreprenad är att all samordning sköts av byggaren. Kunden behöver då endast ha kontakt med en person istället för flera.

– Det kan vara viktigt för till exempel garantiåtagandet, säger han.

Vad ska man tänka på kring budgeten när man planerar en renovering?

– Önskar man ett fast pris på hela projektet så är det viktigt att byggföretaget redovisar i offerten vad som ingår i anbudet respektive vad som inte ingår. Ställ följdfrågor och låt entreprenören justera eller förtydliga sin offert tills ni känner er nöjda innan ni gör er beställning.

– Önskar man låta entreprenören jobba på löpande kostnad så bör man komma överens om timdebitering.

Om man däremot valt att inte anlita en totalentreprenad, gäller det att jämföra på ett korrekt.

– Om man begärt in flera offerter från olika entreprenörer så gäller det att jämföra korrekt. Detta kan ofta vara knepigt och det krävs flertalet frågeställningar till de olika anbuden för att få en korrekt jämförelse, säger Andreas.

Vad är viktigt att tänka på under renoveringen?

– Att man utför de olika momenten i rätt ordning och med rätt material. Att arbetet utförs på ett korrekt sätt enligt gällande regelverk så renoveringen blir säker ur alla perspektiv.

De vanligaste misstagen folk gör under en renovering, menar Andreas är att man anlitar en oseriöst byggfirma.

– Ibland låter man plånboken bestämma lite för mycket och att man därmed tar beslut som man kanske senare ångrar. Hade man lagt till lite pengar så hade man fått det så som man egentligen önskade.

Vilken typ av renovering och nybyggnation är vanligast idag?

– Interiört är den vanligaste renoveringen kök och badrum. Detta är utrymmen som man värdesätter högt i sitt hem och som man gärna vill ha extra fräscht. Exteriört är den vanligaste renoveringen takbyte och fönsterbyte.

– Vanligast nybyggnader är villor, fritidshus och tillbyggnader. Även vinterbonde uterum är väldigt populärt idag, säger Andreas Larsen på Näbo Bygg.

Läs mer

Coronavirus

Ronneby först ut att stötta: ”Det är ett bra symbolvärde”

Ronneby kommun förskotterar aktivitetsstöd och lägger till miljonpott att söka ur

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet