Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sommarjobbet där ungdomar får betalt för att skriva

Feriejobbet Skrivsommar har gett tio utvalda ungdomar chansen att utveckla sitt skrivande.
– Sommarjobbet är lite annorlunda vilket jag tycker om, säger Amanda Näslund.
Olofström • Publicerad 2 juli 2019 • Uppdaterad 3 juli 2019
Nour Sharaf, Meja Kumm Persson, Seyed Mostafa Mohseni, Rohullah, Zakaria Jafary, Amanda Näslund, Sara Raad, Lovisa Lindsten, Agnes Wallin och Martina Sundelin utvecklar sitt skrivande under ledning av projektledaren Pia Rodin.
Nour Sharaf, Meja Kumm Persson, Seyed Mostafa Mohseni, Rohullah, Zakaria Jafary, Amanda Näslund, Sara Raad, Lovisa Lindsten, Agnes Wallin och Martina Sundelin utvecklar sitt skrivande under ledning av projektledaren Pia Rodin.Foto: Elin Möllervärn

Inne på Växtverket har tio ungdomar spenderat de senaste tre veckorna för att utveckla sitt skrivande, samtidigt som de får betalt. Feriearbetet Skrivsommar testas på för första gången i år, där syftet är att stärka ungdomars tro på sin egen förmåga.

– Det här formatet är intressant och lärorikt. I skolan finns det så mycket förväntningar och ramar man måste hålla sig inom, men här får man chansen att vara fri i sitt tänkande och skriva det man vill, säger Amanda Näslund och fortsätter:

Annons

– Sommarjobbet är lite annorlunda vilket jag tycker om, man behöver inte bevisa något för någon vilket jag tycker är jättebra.

Skrivsommar drivs gemensamt av Biblioteksutvecklingen Blekinge/Kronoberg och Olofströms kommun, med stöd från Kulturrådet. Under tre veckor har ungdomarna fått en inblick i textens värld. Allt från skrivandet av dikter till hur man ska gå tillväga för att publicera en bok.

– Vi brukar läsa högt för varandra också vilket kändes lite läskigt i början, men nu när man har lärt känna varandra känns det mer naturligt och inte lika läskigt längre, säger Agnes Wallin och Lovisa Lindsten flikar in:

– Man har verkligen börjat tro på sig själv mer under dessa veckorna. Det är lätt att man jämför sig själv med andra, men alla här hjälper till och stöttar vilket har gjort att man utvecklats mycket som person.

Under veckorna på Skrivsommar har ungdomarna jobbat mot ett mål, att framställa någon typ av produkt. Det kunde vara allt från en blogg till ett reportage, men ungdomarna valde att producera en egenskriven bok. Boken kommer vara ett collage med olika typer av texter, där ungdomarna fått några sidor var att producera eget material på.

– Det kan till exempel vara en dikt, en krönika eller en novell. Eller ja, om någon nu lyckas få ner en novell på fyra sidor, säger Martina Sundelin och vännerna skrattar.

Författaren Elliot Brandsma från USA är handledare för ungdomarna under den sista veckan på Skrivsommar.
Författaren Elliot Brandsma från USA är handledare för ungdomarna under den sista veckan på Skrivsommar.Foto: Elin Möllervärn

Varje vecka får ungdomarna besök av en handledare som hjälper dem att utvecklas i det kreativa skapandet. Under den tredje och sista veckan var det den amerikanska författaren Elliot Brandsma från Florida som var på besök för att få ungdomarna att gå utanför sina ramar och våga tänka ett steg längre.

– Jag har hållit i en presentation där jag berättat lite om mig och min bakgrund. Jag älskar hur skrivandet kan ta en till andra platser och jag som författare vill hjälpa ungdomarna att göra deras drömmar till verklighet, säger Elliot Brandsma.

På fredag ska ungdomarna till Ronneby som en avslutning på årets Skrivsommar. På Ellens Bokcafé är allmänheten välkomna för att ta del av ungdomarnas bok och högläsning av deras egenskrivna alster.

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons