Sommarjobbet där ungdomar får betalt för att skriva

Feriejobbet Skrivsommar har gett tio utvalda ungdomar chansen att utveckla sitt skrivande.
– Sommarjobbet är lite annorlunda vilket jag tycker om, säger Amanda Näslund.
Nour Sharaf, Meja Kumm Persson, Seyed Mostafa Mohseni, Rohullah, Zakaria Jafary, Amanda Näslund, Sara Raad, Lovisa Lindsten, Agnes Wallin och Martina Sundelin utvecklar sitt skrivande under ledning av projektledaren Pia Rodin.
Foto: Elin Möllervärn

Inne på Växtverket har tio ungdomar spenderat de senaste tre veckorna för att utveckla sitt skrivande, samtidigt som de får betalt. Feriearbetet Skrivsommar testas på för första gången i år, där syftet är att stärka ungdomars tro på sin egen förmåga.

– Det här formatet är intressant och lärorikt. I skolan finns det så mycket förväntningar och ramar man måste hålla sig inom, men här får man chansen att vara fri i sitt tänkande och skriva det man vill, säger Amanda Näslund och fortsätter:

– Sommarjobbet är lite annorlunda vilket jag tycker om, man behöver inte bevisa något för någon vilket jag tycker är jättebra.

Skrivsommar drivs gemensamt av Biblioteksutvecklingen Blekinge/Kronoberg och Olofströms kommun, med stöd från Kulturrådet. Under tre veckor har ungdomarna fått en inblick i textens värld. Allt från skrivandet av dikter till hur man ska gå tillväga för att publicera en bok.

– Vi brukar läsa högt för varandra också vilket kändes lite läskigt i början, men nu när man har lärt känna varandra känns det mer naturligt och inte lika läskigt längre, säger Agnes Wallin och Lovisa Lindsten flikar in:

– Man har verkligen börjat tro på sig själv mer under dessa veckorna. Det är lätt att man jämför sig själv med andra, men alla här hjälper till och stöttar vilket har gjort att man utvecklats mycket som person.

Under veckorna på Skrivsommar har ungdomarna jobbat mot ett mål, att framställa någon typ av produkt. Det kunde vara allt från en blogg till ett reportage, men ungdomarna valde att producera en egenskriven bok. Boken kommer vara ett collage med olika typer av texter, där ungdomarna fått några sidor var att producera eget material på.

– Det kan till exempel vara en dikt, en krönika eller en novell. Eller ja, om någon nu lyckas få ner en novell på fyra sidor, säger Martina Sundelin och vännerna skrattar.

Författaren Elliot Brandsma från USA är handledare för ungdomarna under den sista veckan på Skrivsommar.
Foto: Elin Möllervärn

Varje vecka får ungdomarna besök av en handledare som hjälper dem att utvecklas i det kreativa skapandet. Under den tredje och sista veckan var det den amerikanska författaren Elliot Brandsma från Florida som var på besök för att få ungdomarna att gå utanför sina ramar och våga tänka ett steg längre.

– Jag har hållit i en presentation där jag berättat lite om mig och min bakgrund. Jag älskar hur skrivandet kan ta en till andra platser och jag som författare vill hjälpa ungdomarna att göra deras drömmar till verklighet, säger Elliot Brandsma.

På fredag ska ungdomarna till Ronneby som en avslutning på årets Skrivsommar. På Ellens Bokcafé är allmänheten välkomna för att ta del av ungdomarnas bok och högläsning av deras egenskrivna alster.

Läs mer

Ledare

Är vi dömda till evig distansering?

Det är till och med så att man reagerar med förskräckelse och obehag när man ser några på teve som står för tätt eller kramas. De får ju inte.

Ronneby

Folkfest hotas av nya regler

"Ingen kommer att kunna pilka sill”.

Karlskrona

Digital fälla ska bekämpa kackerlackor

”Alldeles för vanligt med kackerlackor mot bakgrund av vilka problem de skapar”

Lokalkorrarna

Amerikanske sångaren fick publiken att dansa i kyrkan

Humor blandades med allvar

Karlskrona

Utredning vill sänka kulturhuset

En världsarvsutredning menar att det planerade kulturhuset vid Stortorget blir för högt

Lokalkorrarna

Onda makter tog plats på scen

Snabba riff, desperata skrik och dundrande trummor