Trio får sänkt straff – efter attack med yxa och kniv

Hovrätten mildrar nu straffet på de tre män som bröt sig in hos ett par och gick till attack med yxa och kniv – trots att åklagaren ville se ett hårdare straff.
Hovrätten mildrar påföljderna för de tre männen som av tingsrätten dömdes till sju års fängelse var.
Foto: Tommy Svensson

De tre männen – 32, 30 och 26 år gamla – dömdes till sju års fängelse för försök till mord, grovt olaga hot och grovt hemfridsbrott. Nu mildrar hovrätten straffet.

Det var kvällen den 17 februari som 32-åringen och en 25-årig man hamnade i bråk med varandra i Olofström. Bråket slutade med att 32-åringen blev nedslagen.

Några timmar senare satte sig 32-åringen i en bil tillsammans med två andra män för att mitt i natten åka hem till 25-åringen. Enligt kammaråklagaren var syftet att hämnas.

Beväpnade med yxa och kniv ska trion trängt sig in i bostaden och hotat och attackerat paret som bott där.

Trion dömdes till sju års fängelse – men åklagaren ville se ett hårdare straff och överklagade domen. Nu mildrar hovrätten istället påföljden och anser att händelsen inte handlade om ett mordförsök.

Hovrätten litar på parets berättelse och anser sig ha en klar bild kring vad som hänt. Hovrätten konstaterar att trion visat hänsynslöshet och råhet, men menar att det i lagens mening inte förelegat någon ”beaktansvärd risk” för att mannen skulle avlida av yxhuggen.

Hovrätten finner att de tre männen gjort sig skyldiga till grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och grov misshandel, snarare än försök till mord.

Nu döms två av dem, 32 respektive 30 år, till fyra år istället för sju. Den tredje mannen som är några år yngre, får tre års fängelse eftersom han inte bedöms ha varit lika aktiv i brottsligheten.

Trion ska även betala totalt 60 000 kronor i skadestånd till paret.

Läs mer

Ronneby

Misshandlad med slagträ under bråk

Offret ska också ha fått ett bord vält över sig.

Ronneby

Döms för knivbråk om cigaretter

Knivman filmades under tumult på gatan.

Ronneby

Inbrott i ishall – skador på ny entré

”Våra ungdomslag har drabbats”.

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Ronneby

Verktyg stals vid inbrott i verkstad

Flera handverktyg, hydraulaggregat, elverk samt ett verktygsskåp stals vid ett inbrott i en lastbilsverkstad utanför Ronneby under natten till måndag.

Sydöstrans julkalender

Årets julkalender: Decemberbarn - vad hände sen?

Här är alla delarna.