Nu kommer HD-beslut om PFAS

Snart får 174 hushåll i Ronneby och Kallinge svar på hur de ska gå vidare i skadeståndsfrågan för det förgiftade dricksvattnet. På torsdag meddelar Högsta Domstolen, HD, beslut.
Från Brantafors vattenverk levererades det förgiftade vatten som flera tusen personer, bland annat Herman Afzelius och Cecilia Oijens, drack under flera år. På torsdag meddelar Högsta Domstolen vilken lagstiftning som ska tillämpas i den fortsatta processen kring ansvarsfrågan.
Foto: Franz Feldmanis

Det har gått fyra och ett halvt år sedan Brantafors vattenverk stängdes efter att det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik hittat förhöjda halter av det förbjudna ämnet PFAS i dricksvattnet. Flera tusen människor tros ha druckit det kontaminerade dricksvattnet i Kallinge under årens lopp.

Försvarsmakten tog senare på sig ansvaret för den förorenade dricksvattentäkten. PFAS-ämnen kom från brandskum som använts på flygflottiljen F 17:s brandövningsplats.

PFAS-föreningen har sedan 2015 drivit frågan om vem som ska stå som ansvarig för det förorenade dricksvattnet. I juli 2016 stämde föreningen Ronneby Miljöteknik eftersom de fortfarande inte fått någon klarhet i ansvarsfrågan.

– Hade inte kommunen levererat vatten till oss som drabbats hade vi aldrig fått giftet i oss, har PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius tidigare sagt till Sydöstran.

När parterna möttes i rätten förra sommaren var båda överens om att frågan skulle lyftas i Högsta Domstolen. PFAS-föreningen vill ha skadestånd enligt produktansvarslagen medan Miljöteknik anser att det är lagen om allmänna vattentjänster som ska ligga till grund.

När Sydöstran når Herman Afzelius under måndagen är han spänd inför Högsta Domstolens dom. Den 14 juni avgörs målet angående frågan om vilken lagstiftning som ska tillämpas.

– Men det är så himla svårt att spekulera vad det kommer att landa i. Vi försöker bara att ladda inför torsdag, jag vågar inte ens tänka på vad som händer om Högsta Domstolen inte anser att vatten är en produkt. Det skulle vara en katastrof.

Men om ni får rätt?

– Om vi får rätt skjuts målet ner till tingsrätten igen, men vi har ju inte ens kommit till själva sakfrågan än. För då ska vi bevisa att det är farligt att dricka vattnet.

– Samtidigt är beslutet avgörande för hur vi ska gå vidare i processen. Det känns väldigt bra att vi är nära, vi har ju kämpat för det här i flera år.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet