1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Det är inte tiden som går snabbt, det är livet”

Med ”Tio saker jag vill säga till mina barn innan jag dör” vill Micke Gunnarsson hjälpa unga att bli bättre på att inte stressa fram genom livet.
Nu skänker 1 000 exemplar av sin nya bok till landets ungdomar.
– Jag vill sprida kärlek, det är min livsidé.
Ungdomsboken ”Tio saker jag vill säga till mina barn innan jag dör” är samhällsentreprenören, föreläsaren och författaren Micke Gunnarsson tredje bok. När boken lanseras den 6 februari väljer han att skänka 1 000 exemplar till landets unga.
Foto: Emma Gunler

Idén till boken föddes på en tåg för 2,5 år sedan. Han hade diskuterat ämnen som livet och döden med en kvinnlig bekant på nätet när han plötsligt slogs av tanken att göra en bok av samtalen.

– Jag tänkte att jag vet inte när jag kommer att dö, tåget kan ju spåra ut och jag har tre barn.

– Man har kanske bara 80-85 år att dratta runt på den här jorden och jag vill kunna dö och känna att jag har bidragit med någonting, och boken är ett bidrag från mig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Boken, som vuxit fram genom samtal med hans barn, gick ganska fort att skriva. Efter ett drygt år var den klar. Det tyckte i alla fall Micke Gunnarsson själv. Hans fru var av annan åsikt och sedan gick ytterligare ett år.

– Boken innehåller tio viktiga livstankar, som är viktiga för mig i alla fall, och jag hoppas att det kan hjälpa ungdomar att chilla. Vi måste våga stanna upp i rulltrappan och inte springa, vi trasar sönder oss själva, säger han.

– Vakna upp, ungdomar. Det är ni som kommer från den nya världen, lyssna inte på oss vuxna.

"Jag vill kunna dö och känna att jag har bidragit med någonting och den här boken är ett bidrag från mig”, säger Gunnarsson.
Foto: Emma Gunler

Gunnarsson är en flitigt bokad föreläsare ute på landets skolor. Han möter ofta på unga som har en dålig självbild, som inte känner att de duger eller räcker till. Livet stressar dem, menar han.

– Det finns en längtan hos våra barn att stanna upp och prata. Jag menar, det finns många niondeklassare som tror att hela livet hänger på gymnasievalet.

Vad säger dina egna barn om boken?

– De fick den i helgen, vilket var väldigt rörande, och de vill läsa den.

– Men jag har ingen plan eller förväntan på dem, det enda jag kan göra är att leva mitt liv på mitt sätt och ta ansvar för mitt eget liv.

I samband med boksläppet under nästa vecka vill författaren testa ett nytt grepp. Han tänker skänka 1 000 exemplar. Något han kan göra tack vare ett stipendium han fick när han vann kategorin Hållbara Blekinge på fjolårets Guldekengala.

Lanseringen kommer att ske live via Gunnarssons sociala medier den 6 februari. Exakt hur det ska gå till vill han hålla på tills det blir dags.

– Om den här boken betyder att någon ung människa mår bättre eller blir lite mer chill, så är jag nöjd. Dessutom ser jag boken som en dörröppnare och jag hoppas på många fina samtal med mina medmänniskor, säger han.