Döms till fängelse för grovt skattebrott

Verksamheten växte men penningflödet minskade.
Nu döms en företagare, som bedrivit en rörelse i Ronneby kommun, till två års fängelse samt näringsförbud för omfattande ekonomisk brottslighet.
Foto: Anders Wiklund/TT

Tingsrätten anser att mannen har gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott, försök till grovt bedrägeri samt grovt skattebrott.

Av domen framgår att företagaren fram till för några år sedan drev en rörelse i Ronneby kommun. Från början framgångsrikt med en växande omsättning.

Men när mannen beslutade att expandera uppstod problem. Antalet kunder minskade kraftigt, penningflödet in i bolaget likaså.

Tingsrätten konstaterar att den ekonomiska redovisningen från företaget till Skatteverket började utebli. Personalen ska emellanåt ha fått lönen kontant direkt ur dagskassan.

Affärshändelser bokfördes inte och verifikationer upprättades först efter att Skatteverket beslutat om revision i bolaget. Oriktiga uppgifter lämnades i skattedeklarationerna vilket innebar att staten förlorade intäkter på över 600 000 kronor.

Företagaren ska också ha lurat bekanta till att låna honom stora belopp. Som säkerhet ska ett pantbrev på en fastighet ha visats upp, men brevet ska ha varit en fotostatkopia och därmed inte giltig.

Domstolen beskriver mannens tillvägagångssätt som "planerat och systematiskt".

Brotten ska dessutom ha begåtts under flera år. Till slut gick verksamheten i konkurs.

Tingsrätten dömer nu mannen till två års fängelse. En annan man, som stod medåtalad i målet, döms till villkorlig dom för bokföringsbrott. Han har vidgått att han skrev på handlingar som formellt gjorde honom huvudman för bolaget. Han ska dock inte ha drivit eller haft insyn i rörelsen – den sköttes uteslutande av den nu till fängelse dömde företagaren.

Förutom fängelsestraffet beslutar domstolen om ett näringsförbud på fem år. Domen kan inom tre veckor överklagas till hovrätten.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Larm om bråk i lägenhet i Sölvesborg, hus totalförstört efter brand i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i USA.

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet