Efter konkursen - minst 40 jobb räddas med ny ägare

Golvtillverkaren Berg & Bergs gick i konkurs i december - nu tar en ny ägarkonstellation över och drygt ett 40-tal anställda kommer att erbjudas nya anställningar.
Ett hyresavtal har också tecknats med det kommunala fastighetsbolaget.
Foto: Mattias Mattisson

Under måndagen gick konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson vid Maze Advokater ut med beskedet att man under rekonstruktionen har lyckats hitta en ny ägarlösning.

”Det blir en så kallad management-buy-outlösning där vd Christian Jöhncke och tidigare anställda ledningspersoner på företaget förvärvar inkråmet i ett nytt bolag. Med i köparkonstellationen är också den tyske affärsmannen Stephan von Schreitter”, skriver Gabrielsson i ett pressmeddelandet.

Stephan von Schreitter har sedan flera år samarbetat med Kallingeföretaget.

Golvtillverkaren hade vid konkursen 72 anställda och enligt Gabrielsson ska drygt ett 40-tal erbjudas jobb av de nya ägarna.

”Personalen har verkligen ansträngt sig till det yttersta för att upprätthålla produktiviteten även under konkursen och i vissa fall har planerade ledigheter under julen avståtts. Tack vare en lösningsfokuserad inställning även hos den största fordringsägaren och hos kommunen har det gått att finna en lösning som dessutom förefaller industriellt riktig”, skriver konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson vidare.

Konkursen blev ett faktum efter en långdragen och infekterad tvist mellan golvtillverkaren och dess hyresvärd, det kommunala fastighetsbolaget Abri. Parterna enades varken om den försäljning som Berg & Bergs dåvarande ägare först ville ha till stånd, eller om ett hyresavtal för produktionslokalerna i Kallinge.

Men det gamla är nu glömt, konstaterar Mathias Kågell, som är bolagsjurist för Abri.

– Vi är professionella, det som har varit tidigare spelar inte längre någon roll. Jag tycker samtidigt att det är väldigt roligt att man har fått till en lösning för verksamheten med en ny ägarkonstellation, säger Mathias Kågell.

Abri och Berg & Berg kom i fredags överens om ett hyresavtal för industrifastigheten på Flyttblocksvägen i Kallinge, enligt vd Dennis Roberteus.

Sydöstran har utan framgång sökt Christian Jöhncke.

Läs mer

Sport

Missarnas match för IFK – mot tabellettan

Fel motstånd att bomma mot.

Ronneby

Han ska fixa ny flyglinje

”Måste få alla att förstå hur viktigt Frankfurtflyget är”.

Olofström

Klart med bygglov - nu är butiken snart här

”Det borde inte ta så lång tid”

Ronneby

Kommunal toppchef hoppar av

Vill bli entledigad – har haft jobbet i 2,5 år.

Ronneby

Nu har stans första stadsmejeri öppnat

”Jag längtar efter alla kunder och hoppas de blir nöjda”.

Ronneby

S Wood: Hela koncernen har kraschat

Kraftig expansion orsak – över 200 anställda berörs.