”Folk kommer att njuta från första till sista minut”

När revyn fyller 175 år firas det förstås i Olofström.
– Det kanske är kaxigt att säga, men jag tror att publiken kommer att njuta från första till sista minut, säger Johan Stjernquist, en av dem som ligger bakom nyårsrevyn ”Karl-Gerhard, Povel och vi”.
Lukas Wägbo och Johan Stjernquist är två av dem som ligger bakom nyårsrevyn i Olofström.
Foto: Gunnel Persson

En hyllning till den svenska revykonsten. Det är temat på årets nyårsrevy i Olofström. Som titeln ”Karl-Gerhard, Povel och vi” skvallrar om blir det både tillbakablickar och nyskrivet material.

– Revyn fyller 175 år. Det har vi tagit fasta på. Det blir en släng nostalgi blandat med härliga låtar, både nyskrivna och hyllningar i form av tolkningar av kända revyartister som Karl-Gerhard, Povel Ramel, Hasse och Tage, Galenskaparna och After shave. Det har funnit många fantastiska artister i Sverige, säger Johan Stjernquist, regissör och skådespelare i ”Det gamla revygänget” som ligger bakom föreställningen.

Han utlovar mycket musik under föreställningen.

– Folk tycker om när det är mycket av den varan. Jag förstod det efter att vi gjorde ”Lilla Chicago” för tre år sedan och har tagit fasta på det. Olofströmsborna ger oss bra respons. De försöker snoka reda på vad som kommer att hända när man träffar dem, säger Johan, som dock inte vill avslöja för mycket när han blir stoppad på stan.

– Men de kan förvänta sig träningsvärk i smilbanden. De kommer att ryckas med. Det kanske är kaxigt att säga, men jag tror att publiken kommer att njuta från första till sista minut.

Den lokala revytraditionen går inte att underskatta, menar han.

– Jag tror inte revyn hade funnits om det inte hade varit för landsbygden och alla fantastiska lokala artister. Revytraditionen kanske inte hade blivit så gammalt utan alla dem.

– Tjusningen med en revy är att det är förhållandevis fritt. Alla idéer man kommer på under året kan man få fritt utlopp för att använda. Du kan variera hejvilt men det blir ändå någon form av röd tråd. Det genomsyrar glädje, säger Johan Stjernquist.

Tillsammans med Lukas Wägbo är Johan en av regissörerna men kommer också att stå på scen.

– Vi är 13 personer i ensemblen, från Abbe Wägby, tio år gammal, till Bengt Bengtsson, 78 år. Det är kul med den variationen, säger Johan.

– Vi har träningsvärk i magen, så mycket skrattar vi under repetitionerna.

Premiär blir den 5 januari.

– Det kan bli fler föreställningar än de utannonserade sex. Men det beror på hur det går. Jag hoppas på fler, säger Johan Stjernquist.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet

Artikelserie

Två år efter metoo – vad har hänt?

Sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen: ”Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu”.