Hoby kulle har förändrat deras stil

När Tove Hammerin och Benjamin Forsman tog över Hoby kulle fanns det inte ens el och vatten där. Under arbetets gång har de lärt sig mycket. Dessutom har 1800-talsbyggnaden påverkat deras inredningsstil.
Hunden Boss, Benjamin Forsman och Tove Hammerin kallar Hoby kulle sitt hem.
Foto: Mattias Mattisson

När Benjamin Forsmans föräldrar Mats och Magdalena köpte Hoby kulle för att Benjamin och Tove Hammerin skulle kunna driva verksamhet där visste ingen av dem särskilt mycket om Bräkne-Hoby eller människorna på orten. Men de har blivit positivt överraskade. Invånarna har varit till stor hjälp vid renoveringen av herrgården.

I början hade Benjamin och Tove varken el eller vatten. Trots det har de kunnat göra det mesta själva. Men resan har varit lång. De fick börja med att städa.

– Huset hade stått tomt i flera år, berättar Tove.

Ingen av dem hade någon större vana av renovering.

– Det vi har gjort och lyckats med beror på att vi har gått in med 110 procents engagemang. Om vi hade gått in med 90 procent hade det aldrig gått. Vi har gett allt i detta. Det är därför det har gått, säger Benjamin.

Under arbetets gång har de lärt sig mycket. När de började hade Benjamin inte byggt särskilt mycket. Nu har han bland annat byggt en himmelssäng till ett av gästrummen och byggt hyllor till biblioteket.

Här bygger de ett bibliotek. Benjamin bygger bokhyllor som ska smälta in i väggarna.
Foto: Mattias Mattisson

Den rosa byggnaden stod klar år 1846 men flyglarna är från 1600-talet.

– Under årens gång har det sett olika ut. På 80-talet var det ett hippiestuk här, säger hon.

Paret har satsat på att återställa representationsvåningen, där de bland annat har julbord, till den ursprungliga stilen. För att lyckas med det har de tagit hjälp av invånarna, människor som har vuxit upp i området och som har besökt Hoby kulle. Det har gett dem en bild av hur det såg ut förr.

Stora salen har de kunnat bevara som den är. I detta rum hade de bland annat dessertbordet under julborden.
Foto: Mattias Mattisson

Byggnaden har satt dem på prov även när det gäller stil och kreativitet. Deras privata stil med jordiga färger har de fått lämna.

– Vi har fått tänka om och vara väldigt kreativa.

– Man kan inte göra vad som helst i ett sånt här hus känner jag. Vi ville inte göra om för mycket, berättar hon.

De har försökt bevara herrgården men satt sin egen prägel på den. Paret har åkt runt på loppmarknader för att hitta rätt saker även till små detaljer som knopparna.

I porslinsrummet kunde de bevara tallrikshyllorna men har fyllt dem med tallrikar som de köpt blandat med tallrikar från släkten. Här äter paret frukost.
Foto: Mattias Mattisson

Byggnaden är inte k-märkt, vilket Tove tycker har varit ett stort plus. Annars hade det blivit för dyrt och svårt att renovera då arbetet hade varit för reglerat.

– Men det är en kulturbyggnad så vi får inte göra saker som inte passar in, säger hon.

De är dock glada att de har sluppit byta dörrar och fönster då det hade varit svårt att hitta tidsenliga ersättare.

Lilla salongen är parets favoritrum.
Foto: Mattias Mattisson

Paret har ändå fått göra efterforskningar för att hitta rätt färger och möbler. När de flyttade in hade till exempel fasaden börjat lossna. För att kunna fixa det har de fått leta sig fram till rätt färg och rätt blandning att laga den med.

På våningen ovanpå representationsvåningen, där gästrummen ligger, har paret tagit ut svängarna lite mer. Det har de gjort för att rummen bland annat ska bli bekvämare.

– De är extrema men smakfulla, säger hon.

Detta sovrum ligger ovanför Lilla salongen.
Foto: Mattias Mattisson

De har dock satsat på en röd tråd genom hela herrgården. Gästrummen har fått färg efter rummen som ligger nedanför dem på representationsvåningen. Lilla salongen är till exempel grön och därför är sovrummet ovanpå också grönt.

I skrivande stund gör de klart det sista inne, bland annat bygger de ett bibliotek. Paret förbereder sig även för sommaren.

När de är klara med insidan satsar de på trädgården. Ett exempel på det är att en kryddträdgård håller på att skapas. Julia Myhrborg gör den som sitt examensarbete. Hon ska återskapa den gamla kryddträdgården. Allt från den kommer sedan att användas i orangeriets servering.

Julia Myhrborg och Hoby kulles trädgårdsmästare Osama Ghanoum återställer kryddträdgården.
Foto: Mattias Mattisson

I maj planerar de att öppna orangeriet. Innan dess ska de bland annat ha påskbord och grillbuffé. Under året ska de dessutom arrangera sju bröllop. De fick 45 förfrågningar och valde ut sju stycken.

Det är också klart att det blir en höstdag likt förra årets och julbord även i år. Dessutom planerar paret ett bakluckeloppis till sommaren.

"Detta är en magisk plats. Jag älskar det här huset mer än något annat”, säger Tove.
Foto: Mattias Mattisson

Läs mer

Sport

Blekingefyran: Tränarna om ”världens längsta försäsong”

”Vet aldrig vilka beslut som tas under resans gång”

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet