BILDSPEL: Visar upp nya fynd från Gribshunden

Handkanon, ringbrynja, silvermynt och ett dryckeskärl med danska kronan på – saker som speglar en dansk furste på väg till ett toppmöte på 1400-talet.
Men skeppet nådde aldrig fram till förhandlingarna i Kalmar. Det är först nu, över 500 år senare, som kung Hans ovärderliga last har kommit upp till ytan.
Det mediala intresset för medeltidsskeppet och dess skatter är stort.
Foto: Mattias Mattisson

Det är 524 år sedan kung Hans stora kravell gick till botten vid Stora Ekön. Lika länge har det kungliga flaggskeppets last legat undangömt för världen. Men nu har forskarna bärgat åtminstone några av de, sannolikt många, spektakulära fynd som Gribshunden ruvat på sedan den där vårdagen 1495.

Under tre veckor har ett team på totalt 40 forskare från tio olika länder undersökt skeppskonstruktionen och bärgat flera unika fynd från havets botten. Under fredagen visades några av kung Hans gamla skatter upp.

– Fynden är en del av vraket men det är helheten som är spännande. Gribshunden är ett unikt skepp som förliste precis i brytningen till den nya tiden. Det är medeltidens modernaste skepp, säger professor Johan Rönnby från Södertörns högskola.

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, visar upp ett tunnlock.
Foto: Mattias Mattisson
Forskarna tror att stora delar av lasten har varit full av vedträn. Blekinge museums Christoffer Sandahl visar upp en del av det bärgade vedförrådet.
Foto: Mattias Mattisson

Som Sydöstran tidigare har berättat har dykarna bland annat tagit upp ett välbevarat svarvat dryckeskärl i trä, som kan ha tillhört självaste kungen.

– Ett fantastiskt föremål att få upp efter 500 år, konstaterar länsmuseichef Marcus Sandekjer.

Men kungen hade fler saker att imponera med. I det fyra gånger två meter stora schaktet mitt i båten, där utgrävningarna har gjorts, har även en mängd silvermynt hittats. Liksom en ringbrynja, öltunnor, tennfat, delar av ett armborst och en handburen kanon.

Enligt forskarna kan handvapnet vara det tidigaste av sitt slag som har hittats och att man kan ha skjutit blykulor med den.

– Bara att hitta ett skjutvapen från den här tiden är ju helt unikt, säger Marcus Sandekjer.

Som Sydöstran tidigare har berättat kan det svarvade dryckeskärlet ha tillhört självaste kung Hans.
Foto: Mattias Mattisson

– Bara att hitta ett skjutvapen från den här tiden är ju helt unikt, säger Marcus Sandekjer.

Med stora delar av schaktet har även varit full av vedträn som tros ha använts till matlagningen ombord. Och att just matlagning kan ligga bakom skeppets plötsliga förlisning är inte helt otänkbart.

– Gribshunden fattade eld och sprängdes när hon låg för ankar. Det kan mycket väl ha varit så att det började brinna eftersom man lagade mat ombord, säger museichefen.

Medeltidsskeppet Gribshunden tillhörde danske kung Hans och förliste när det låg för ankar utanför Stora Ekön i Ronnebys skärgård år 1495. Det ska av oklar anledning ha börjat brinna på skeppet varpå det senare exploderade.
Foto: Mattias Mattisson

Men vad åt besättningen ombord då? Ja, det kan forskarna också ha svaret på nu. Under utgrävningarna har nämligen ben från stör hittats.

Hur är det med mänskliga kvarlevor då?

– Nej, det har vi inte hittat än. Men vi förväntas oss att göra det. Nästa gång, säger dykledare Brendan Foley, marinekolog på Lunds universitet.

images6 bilder
enlarge

Fynden ska nu konserveras och analyserar i hopp om att ge forskarna svar på fler frågor. Samtidigt förbereder teamet sig för nya utgrävningar – redan nästa år.

– Vi kommer att dyka igen men det kostar mycket pengar. Fem miljoner totalt, säger Marcus Sandekjer.

Fakta:

Gribshunden

Var danske kung Hans, även är känd som Johan II, flaggskepp (cirka 35 meter långt och 12 meter brett) som var på väg från Köpenhamn till Kalmar för ett möte om Kalmarunionen våren 1495
På grund av dåligt väder hade kungen sökt skydd med sin flotta på en ankringsplats utanför Ronneby
Eld utbröt ombord och Sturekrönikan berättar att kungen förlorade ”silver, guld, privilegiebrev och kungens bästa fatabur” ombord. Var kungen själv befann sig vid tiden för branden är oklart
Vraket upptäcktes på 1970-talet av sportdykare. Marinarkeologiska undersökningar gjordes i början av 2000-talet av Kalmar läns museum och sedan 2013 av Södertörns högskola, Lunds universitet och Blekinge museum i samverkan
I augusti 2015 bärgades skeppets stävfigur
Vraket är den äldsta karacken som påträffats i Skandinavien. Enligt flera experter är det sannolikt världens bäst bevarade 1400-talsskepp
Gribshunden var samtida med Christofer Columbus skepp Santa Maria och Vasco da Gamas fartyg São Gabriel
Källa: Blekinge museum

Läs mer

Karlskrona

Rehabilitering för livet efter cancern

Ny verksamhet för rehabilitering har byggts upp

Ledare

Stort SD bör få problem

Robert Sundberg: ”Väljarna förväntar sig oförenliga satsningar”

Nyheter

Regionordförande avgår med omedelbar verkan

”Varit tydlig med att man måste följa våra etiska riktlinjer”.

Nyheter

Rekordmånga får tidig skatteåterbäring i år

Ger bättre möjligheter att planera din privatekonomi.

Karlskrona

Karlskronas mest populära pizzeria utsedd

Baserar sig på beställningar och omdömen

Karlskrona

Karlshamn kan tappa spelutbildningen vid BTH

BTHs styrelse diskuterar ett förslag att flytta spelutbildningen i Karlshamn till Karlskrona.