1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsstyrelsen överklagar okej till fiskodling

Länsstyrelsen sa nej till fortsatt fiskodling i naturreservatet Gö, men Mark- och miljödomstolen upphävde det beslutet. Nu överklagar länsstyrelsen domen.
Länsstyrelsen har beslutat sig för att överklaga Mark- och miljödomstolens dom om fortsatt fiskodling i naturreservatet i Gö.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I juli i år kom beslut från Länsstyrelsen i Blekinge att fiskodlingen vid Gö måste bort. Myndigheten ansåg att det inte förelåg särskilda skäl att ge dispens till verksamheten då odlingen inte längre bedrevs enligt det tillstånd som fanns när naturreservatet Gö bildades.

Herrgårdslax, som äger fiskodlingen, överklagade beslutet och fick i slutet av november rätt i mark- och miljödomstolen. Domstolen ansåg att verksamheten inte behöver någon dispens från de föreskrifter för naturreservatet som finns. Odlingen hade gällande tillstånd när reservatet bildades och uppfyllde de krav som fanns då.

LÄS OCKSÅ: Domstol: Fiskodling får drivas vidare

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Länsstyrelsen har nu analyserat domen och beslutat att överklaga.

– Vi har bestämt oss för att gå vidare och jobbar på ett svar just nu. Vi tycker att vi har fattat rätt beslut redan från början och vill ha det prövat igen. Det är samma sakskäl som vi vill överpröva. Vi kommer inte med något nytt, utan det är de skäl som vi tidigare har framfört, säger Håkan Anderberg på avdelningen för tillsyn och prövning på länsstyrelsen.

Fram till häromåret bedrevs fiskodlingen på ett miljötillstånd från 1985. När det tillståndet löpte ut valde länsstyrelsen att inte ge dispens för vidare verksamhet. Länsstyrelsen hänvisar även till att fiskodlingen ligger i ett ekologiskt känsligt område, som man dessutom planerar att föreslå som Natura 2000-område.

LÄS ÄVEN: Stopp för fiskodling i naturreservat

Länsstyrelsen siktar på att inkomma med sin överklagan före julhelgen.

– Sedan vet man inte hur lång tid det tar hos Mark- och miljödomstolen. Vi får se vad det landar, säger Håkan Anderberg.