Ronnebybränder misstänks vara anlagda

Flertalet omfattande markbränder har startat runt om i Ronneby kommun de senaste dygnen. Polis och räddningstjänst misstänker att bränderna kan vara anlagda och vill ha in tips från allmänheten.
Under måndagsförmiddagen fick räddningstjänsten två larm om bränder i Ronneby. Bland annat brann det i ett skogsparti vid Trollsjön i Brunnsskogen. Eftersläckning väntas pågå under hela måndagseftermiddagen.
Foto: Emma Gunler

Det började med skogsbranden vid Stora Silpinge utanför Bräkne-Hoby i torsdags kväll. Under helgen brann det ytterligare på flera platser i Ronneby kommun.

Räddningstjänsten fick bland annat rycka ut på bränder i bostadsområdet Hjorthöjden i Ronneby, Hulta och utanför Gärestad som gjorde att all tågtrafik stoppades. Resultatet blev inställda tåg och förseningar. Det har även brunnit på ett asylboende under natten till söndag.

”Det är svårt att säga vad som orsakat branden men vi hade den snabbt under kontroll”, säger Jenny Jansson, styrkeledare på räddningstjänsten till Sydöstran om branden vid Trollsjön.
Foto: Emma Gunler

Under måndagen var det dags igen. Vid 9-tiden kom ett larm om en stor gräsbrand vid gölen intill gamla vattentornet i Kallinge. Ett 5 000 kvadratmeter stor yta hade då börjat brinna. Räddningstjänsten hade branden under kontroll inom en timme men eftersläckningsarbetet pågår under hela eftermiddagen.

Och medan släckningsarbetet pågick i Kallinge kom ett larm om en ny brand i Ronneby. Den här gången i Brunnsskogen, precis intill Trollsjön. En yta på 900 kvadratmeter stod i lågor. Strax innan lunch hade räddningstjänsten släckt elden.

Under de senaste dagarna har det brunnit i områden i närheten av Lugnet, Torneryd, Hulta, Eket, Heaby och väster om Johannishus. Under måndagsförmiddagen bekämpade räddningstjänst en ny brand, den här gången i närheten av det gamla vattentornet i Kallinge.
Foto: Emma Gunler

Men räddningstjänsten har inte kunnat hitta någon naturlig förklaring till att så många bränder startat i kommunen. Vid lunchtid under måndagen gick polisen ut med att de sökte tips och iakttagelser om markbränderna i Ronneby.

– Att bränderna skulle ha startat av sig själv är osannolikt. Att det exempelvis skulle ligga någon glasflaska som skulle ha ställt till det tror jag är långsökt.

– Men det är svårt att säga vad som ligger bakom bränderna. Det är skarpt läge för oss, säger Magnus Kärvhag, räddningschef i beredskap till Sydöstran.

Enligt polisen finns det omständigheter kring flera av bränderna i Ronneby som gör att man misstänker att det kan vara anlagda. Vilka omständigheter som skulle ha väckt misstankarna vill man på polisen i nuläget inte kommentera.

Under måndagseftermiddagen kunde räddningstjänsten lämna i både Kallinge och Brunnsskogen och bevakningen har lämnats över till markägarna.

Senare på måndagskvällen, vid 18.20-tiden, inkom ytterligare ett larm om gräsbrand. Denna gång vid Stegeryd/Björkenäs. Tre styrkor från Ronneby, Karlskrona och Rödeby larmades till platsen och hade efter 20 minuters bekämpning kontroll på branden, som omfattade ett område på 100 gånger 20 meter. Strax före klockan 20 beräknades man lämna platsen.

Tips och iakttagelser kan lämnas via telefon 114 14 eller på polisens hemsida.

Läs mer

Karlshamn

Mycket folk på traditionell julmarknad

Vd:n: ”Det känns kanon.”

Sport

FBC-duo på målhumör – gjorde elva mål

Moa Österström och Alma Johannisson bakom storsegern

Karlskrona

Årets julmarknad är igång

Arrangeras för andra året inne i centrum – och har flera nya inslag.

Sport

Tajtare retur – men ny KHK-förlust

Sent avgörande fällde J20-laget i Linköping

Sölvesborg

Fullt hus, fart och fläkt när Danskompaniet showar

”Showerna är slutsålda vilket vi är väldigt stolta över”.

Karlskrona

Studentförening utsatt för misstänkt bedrägeri – konto länsades

Över 100 000 kronor saknas.