Nystart för FRG – utbildningar genomförs

Frivilliga resursgruppen, FRG, står inför en nystart i Ronneby.
I november utbildas ett 15-tal personer som ska ingå i gruppen.
Och det finns plats för fler.
Linda Thelander Månsson, Therese Karlssson och Torleif Månsson sätter ut riktningen för Frivilliga resursgruppens kommande arbete i Ronneby kommun.
Foto: Jens Svensson

– Är intresset tillräckligt stort så kan vi anordna ytterligare utbildningstillfällen under nästa år, säger Torleif Månsson.

Han arbetar just nu, tillsammans med Therese Karlsson och Linda Thelander Månsson, med det som kan ses som en nystart för FRG i Ronneby.

Senare i november hålls en utbildning för cirka femton frivilliga som anmält sitt intresse att ingå i Ronnebygruppen.

– De kommer bland annat att få lära sig hur man tar emot frivilliga, som brukar dyka upp vid större händelser, exempelvis som vid förra årets skogsbränder, säger Therese Karlsson.

Vid skogsbränderna i Västmanland härom året var just mottagning och hantering av frivilliga, som lämnade sin vardag för att hjälpa till, en stor utmaning.

Ett bra mottagningssystem ingår också som ett uppdrag i det avtal FRG har med Ronneby kommun. Gruppens medlemmar kallas in av sin hemkommun när en händelse som bedöms vara ”extraordinär” inträffar.

– Det kan handla om bränder eller att det uppstår vattenbrist, säger Torleif Månsson.

– Men vi var också på plats under kronprinsessan Victorias besök i Ronneby härom året, då vi bland annat ordnade avspärrningar, berättar Therese Karlsson.

Linda Thelander Månsson är en av dem som varit med längst i FRG Ronneby. Engagemanget väcktes i samband med en stort nationellt trauma – tsunamikatastrofen 2004.

– Då kände jag att jag ville hjälpa till. Även Estonia var en väckarklocka för mig. Man måste ställa upp när samhället behöver det, säger hon.

images3 bilder
enlarge
Bilder från FRG:s verksamhet

Ett engagemang i FRG bygger helt och hållet på frivillighet. Viss ersättning kan betalas ut vid större händelser men annars är det ett 25-tal personer som ideellt ställer upp med tid och olika kompetenser.

Utbildningen som genomförs i Ronneby den 22-24 november finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Utbildningen innehåller bland annat moment som stabskunskap och kommunal krisberedskap, hjärt- och lungräddning, livsmedelshantering samt praktiska övningsmoment.

För att gå med i FRG krävs att man har fyllt 18 år samt medlemskap i en frivillig försvarsorganisation.

Läs mer

Ronneby

Polisen om knarkvåg: ”Så unga som 13-14 år”

”Föräldrar måste våga vara obekväma”.

Ronneby

Nu är torggranen på plats

Årets Ronnebygran har vuxit upp i Kallinge.

Karlskrona

Just nu: Gran(n)-tradition redan på plats

Årets gran har intagit stortorget i Karlskrona.

Sölvesborg

Trendbrottet: gymnasieskolans budget i balans

Nämnden är försiktigt positiv inför 2020.

Ronneby

Erbjöds boende – hotade personal

En man i 35-årsåldern misstänkt för hot mot tjänsteman efter att ha erbjudits ett boende av socialtjänsten – som han inte ville ha. I stället ska mannen ha blivit aggressiv och skrikit grova hotelser samt dödshotat personal. Mannen är sedan tidigare känd av polisen.

Karlskrona

Hon klipper äldre och hemlösa – helt gratis

Dagen innan julafton erbjuder frisören Nimet Skoro gratis klippning till hemlösa och äldre människor.