Ronnebyalliansen spricker – samarbete med RP avbryts

Så sent som i förra veckan meddelade Ronnebyalliansen att man styr vidare i minoritet.
Nu spricker det blivande styret när de fyra borgerliga partierna avbryter samarbetet med den femte parten – Ronnebypartiet.
De fem partierna i Ronnebyalliansen meddelar att de styr vidare i minoritet. får Anna Carlbrant (till vänster) beskedet att RP nu får lämna konstellationen. Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Kenneth Michaelsson (C) och Roger Gardell (L) har för avsikt att styra vidare utan RP.\nDe fem partierna i Ronnebyalliansen meddelar att de styr vidare i minoritet. får Anna Carlbrant (till vänster) beskedet att RP nu får lämna konstellationen. Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Kenneth Michaelsson (C) och Roger Gardell (L) har för avsikt att styra vidare utan RP.
Foto: Mattias Mattisson

Enligt kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) kan de fyra allianspartierna ”inte längre vänta” på besked från Ronnebypartiet om hur man ställer sig till den fördelning av uppdrag i politiska nämnder och utskott som föreslagits.

Dessutom, hävdar kommunalrådet, har företrädare för RP ”aktivt sökt valteknisk samverkan med andra partier” – som inte tillhör Alliansen.

– Då går det inte längre att samarbeta med Ronnebypartiet, så enkelt är det. Förtroendet är skadat, säger Roger Fredriksson till Sydöstran.

Anna Carlbrant, gruppledare för Ronnebypartiet, bekräftar att det finns en konflikt inom partiet kopplad till partiets andra starkt profilerade namn – Sune Håkansson.

– Jag är arg och besviken och partiet står inte bakom Sunes agerande, säger Carlbrant till Sydöstran.

Sune Håkansson har alltså pratat med andra partier med syfte att få till ett annat politiskt styre än det som allianspartierna presenterade i förra veckan?

– Det har kommit fram uppgifter om att han har sonderat på egen hand, ja.

Enligt Anna Carlbrant har en ”kraftig majoritet” av Ronnebypartiets medlemmar ställt sig bakom beslutet att ingå i ett minoritetsstyre med M, C, L och KD i ytterligare fyra år. Detta skedde vid ett möte på måndagskvällen.

– Vi har velat fortsätta i Ronnebyalliansen men nu verkar det inte bli så. Det var inte riktigt så här jag hade tänkt bedriva politik de kommande fyra åren, säger Anna Carlbrant.

Just nu talar det mesta för att Ronnebypartiet får gå i total opposition. De enda politiska uppdrag partiet får blir de två mandat i kommunfullmäktige som man tilldelas baserat på valresultatet.

– En konstig situation, vi två som ska sitta där är ju inte överens, konstaterar Carlbrant.

Roger Fredriksson säger att beskedet om att Ronnebyalliansen spricker, och därmed nu består av fyra borgerliga partier som i minoritet ska försöka driva igenom sin politik, i sak inte förändrar något.

– Vi kör vidare som vi har sagt, säger han.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Familj

Rebecca Hejel och Anton Petersson

i Trensum fick den 4/10 en son Willgot, som vägde 4084 g och var 55 cm.

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet