”Ta bort gravstenen efter sex månader”

Det kan ta lång tid att få gravsten borttagen efter att en gravrätt har återlämnats.
Nu vill ledamot Willy Persson (OkR) att företag anlitas för att ta bort gravstenarna efter sex månader.
Kyrkofullmäktigeledamot Willy Persson (OkR) vill att företag anlitas för att plocka bort gravstenar på återlämnade gravplatser i Ronneby kommun.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Landets begravningsplatser står inför stora förändringar när allt fler väljer att återlämna gravrätten till anhörigas gravplatser.

Kyrkofullmäktige i Ronneby församling har tidigare beslutat att gravstenar på återlämnade gravplatser ska plockas bort och återvinnas. Enligt kyrkogårdsförvaltningen är tanken att gravstenen ska tas bort sex månader efter återlämnandet. Detta för att anhöriga ska ges möjlighet till synpunkter.

Men enligt kyrkofullmäktigeledamot Willy Persson, Obunden kyrka Ronneby pastorat, hinns detta inte med och stenen kan ligga kvar lång tid efteråt.

”Det betyder att graven inte sköts utan gravplatsen ser mycket ovårdad ut. Då blir besvikelsen stor för tidigare ägare som förväntar sig att den är borta”, skriven har i en motion till kyrkofullmäktige.

I stället föreslår han att kyrkofullmäktige beslutar att det skapas ett avtal med något företag som tar bort gravstenen efter sex månader och återställer ytan.

Läs mer

Sölvesborg

Mjällbypräst föreläser om Irland

Årets sista kvinnofrukost

Ronneby

Beskedet: Handelsförening räddas kvar

Medlemsföretag ställer upp med pengar.

Ronneby

Polis: Passagerare hotade busschaufför

Runt klockan 15.30 på lördagen ska en busschaufför ha blivit hotad av en passagerare i Ronneby. Det hela började med att det uppstod någon dispyt om biljettpriset. I samband med det ska passageraren ha hotat chauffören.

Lokalkorrarna

Vill du hjälpa oss att bli mer lokala?

Nu söker vi fler lokalkorrar.

Karlskrona

Badsugen? Få koll på tempen även i vinter

Sju mätbojar blir kvar i vattnet runt om i kommunen.

Ronneby

Handelsförening hotas av konkurs

Ordförande: ”Inte ens i de svartaste stunder trodde vi att vi skulle behöva betala presentkortsskulder på 250 000 kronor”